Fiatalok a pályán: Képkocka – Építész Média Kör

Online magazinunkban szeretnénk minden olyan fiatalnak, illetve fiatalokból álló közösségnek lehetőséget adni a bemutatkozásra, publikálásra, akiknek munkássága illeszkedik témáinkhoz. 

Így szívesen teszünk közzé minden közérdeklődésre okot adó momentumot az ilyen közösségek életéből, vagy bármelyik tag mindennapjaiból: például milyen kiállításukra lehet elmenni, milyen munkák készülnek, milyen versenyeken lesznek, milyen programokat szerveznek, milyen új lehetőségeket látnak szakterületeteiken. Célunk ezekkel a megjelenésekkel többek között az is, hogy a nagyérdemű megismerhesse, miként formálódik egy leendő építész, tájépítész, gépész stb.  látásmódja és tudása, hisz Ők lesznek az a következő generáció, amely kézjegyét hagyhatja épített környezetünkön.

Elsőként a Képkocka – Építész Média Kört mutatjuk be. A tagok a BME-n tanulnak, emellett fotózással és videókészítéssel foglalkoznak, valamint különböző projektekben vesznek részt.

A fotó- és filmkészítés, mint az építészet határterületei megkerülhetetlen kiegészítői szakmánk gyakorlásának. Ezt szem előtt tartva alakult meg a Képkocka, a BME Épí­tészmérnöki Kar médiával foglalkozó öntevékeny köre. 2010 óta foglalkozunk a kari események dokumentálásával, szakmai kép- és videóanyagok készítésével, és az érdeklődő hallgatók oktatásával. Folyamatosan törekszünk arra, hogy tudásunk fejlesztésével és eszközparkunk bővítésével a lehető legjobb minőségű alkotásokat készítsük el.

Az egyetemi mindennapok színes világát örökítik meg, melybe éppúgy beletartoznak a pár órás workshopok, mint a Kari Napok pillanatai. Az oktatási feladatokból is kiveszik részüket, hisz előadás felvételeket készítenek, kiállításmegnyitókat és konferenciákat fotóznak, kutatási projekteket dokumentálnak.

A kari események fotózásán kívül örömmel veszünk részt nagyobb volumenű projektek megvalósításában is. Erre példa a Középülettervezési Tanszék 70 éves fennállásának évfordulójára rendezett kiállítás 2016 őszén a Műcsarnokban, melyhez a kiválasztott 30 épület újrafotózását mi készítettük el. Az Építészeti Ábrázolás Tanszékkel közös Alkotóhét keretén belül a BME épületeit örökítettük meg, a Szilárdságtan Tanszék Megfagyott Modern c. kiállításához pedig vasbeton héjszerkezetű csarnokokat illetve építményeket fényképeztünk le.

Képeiknél, videóiknál hamar felfedezzük a történetet, melyet valósághűen igyekeznek ábrázolni. E szempontok szerint készítették el például  riport- és dokumentum-filmet a perbáli gyermekotthonban tartott építőtáborukról is. A monori Tabán-telepen épült biobrikett-szárítóról készült alkotásukat a 8. Budapesti Építészeti Filmnapok programjába is beválogatták és a Toldi moziban levetítették.

Hamarosan még többet tudhatsz meg a Képkocka – Építész Média Körről!

Várjuk hasonló közösségek jelentkezését!

Posted in Tervezőasztal.