Végre a fogyasztókra is odafigyelnek!

Június 12-én kihirdették azt a kormányrendeletet, mely jelentősen módosította az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállás szabályait. A jótállási idő sávosan, a fogyasztási cikk eladási árához igazodva kerül meghatározásra, azzal, hogy tízezer forintnál olcsóbb termékekre nincs jótállási kötelezettség. Jön az elektronikus jótállási jegy és az igények érvényesítésének már nem lesz feltétele a fogyasztási cikk felbontott csomagolásának visszaszolgáltatása.

A Magyar Közlöny 2020. évi 140. számában megjelent a 270/2020. Kormány rendelet, illetve a 18/2020. ITM rendelet, amelyek több helyen módosítják az eddig megszokott szavatossági és jótállási szabályokat.

Végre egyértelműsítésre kerülnek olyan szabályok, amelyek eddig jogértelmezés, jogalkalmazás kérdése volt, illetve például a kötelező jótállás sávossá tételével a fogyasztók régi kérése került be a szabályozásba. A jogalkotó célja, továbbá a fogyasztók minőségi kifogással kapcsolatos panaszainak hatékonyabb és átláthatóbb szabályok alapján való kezelése, fogyasztói jogok érvényesítése érdekében.

Az új Kormányrendelet 2021. január 1-jétől hatályos, ekkortól kell kötelezően alkalmazni az új rendelkezéseket, illetve ezen időpontot követően értékesített termékekre vonatkoznak az új szabályok.

A legfontosabb információk a jogszabályok alapján:
– ha első meghibásodás esetén megállapítható, hogy a termék nem javítható, a vállalkozás köteles azt 8 napon belül cserélni, ha cserélni nincs lehetőség, akkor 8 napon belül a vételárat visszatéríteni. A Kormány rendelet kivételi kört is említ, amelyekre ezen szabály nem alkalmazható: például autó, elektromos kerékpár, motorkerékpár stb.
– ha 30 napon belül nem javítható a termék, a vállalkozás köteles az árut 8 napon belül cserélni, ha cserélni nincs lehetőség, akkor 8 napon belül a vételárat visszatéríteni. A Kormány rendelet kivételi kört is említ, amelyekre ezen szabály nem alkalmazható: például autó, elektromos kerékpár, motorkerékpár stb.
– a 151/2003. Korm. rendeletben meghatározott 15 napos „törekvési szabályt” pontosítja a módosítás, tehát ha a javítás ideje meghaladja a 15 napot, erről tájékoztatni kell a fogyasztót. Viszont, a 30 nap után már 8 napon belül kötelező a csere vagy ha ezt sem tudja megtenni a vállalkozás, akkor köteles a vételár visszafizetésére.

A kötelező jótállás időtartamára sávos szabályozás kerül bevezetésre, vagyis a 151/2003. Kormány rendelet mellékletében meghatározott 10 000 forint feletti termékek értékéhez kapcsolódó sávos határok kerültek kialakításra:
– 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén 1 év kötelező jótállás
– 100 000 forintot meghaladó, de maximum 250 000 forint eladási ár esetén 2 év kötelező jótállás
– 250 000 forint eladási ár felett 3 év kötelező jótállást határoz meg az új szabályozás
– a jótállás kezdő időpontjának a pontosítása is megtörténik az olyan terméknél, ahol beszerelés szükséges: tehát ha az üzembehelyezést a fogyasztó a vásárlást követő 6 hónapon túl teszi meg, akkor a jótállás kezdő időpontja a termék átadásának időpontja a termék átadásának (vásárlásának) a napja lesz.

Bevezetésre kerül az e-jótállási jegy. A jótállási jegy elektronikus úton átadható a fogyasztó részére, ezt e-mailben, applikációs letöltés biztosításával stb. is megtehető.

A mindennapi életben gyakran felmerülő kérdés is egyértelműen leírásra került, amely szerint a csomagolás megőrzése nem lehet feltétele a jótállási igény érvényesítésének.

A kötelező jótállás hatálya alá eső termékek köre is kiegészítésre kerül. Ezen termékek körét eddig is a 151/2003 Kormány rendelet melléklete határozta meg, most ez a melléklet bővül ki. Többek között bekerültek a 10 000 forint eladási ár feletti napelemes rendszerek, nyílászárók, riasztóberendezések stb.

Az új szabályozás egyaránt szolgálhatja a fogyasztók és tisztességes jogkövető vállalkozások érdekeit. Fontos szerepe lehet a fenntarthatósági szempontoknak is a módosításban, amely a sávos jótállás bevezetését indokolja. Hiszen a nagy értékű termékeknél (pl. háztartási nagygépek) elvárható lenne a hosszabb „élettartam”, amely elősegíti, hogy hosszabb ideig használható, nem pedig rövid idő alatt hulladékká váló termékek kerüljenek a piacokra.

Forrás: https://jogkoveto.hu/

TIPP:
A HázrólHázra online magazinban folyamatosan olvashatsz otthonod felújításával, karbantartásával, vagy akár megépítésével kapcsolatos hasznos anyagokat. Mazsolázz közülük, mire van szükséged!
Sikeres volt a munkád? Mutasd be, hogy mások is inspirációt, bátorítást kaphassanak tőled. A képeket és leírást a kapcsolat@hazrolhazra.hu e-mail címre küldhet, mi mielőbb közzé tesszük!

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.