betonkeverő

4165 Ft az új minimális építőipari rezsióradíj 2020-ban

Ez az összeg ajánlás, amit az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) készített el a 2020. évre.  A több mint húsz tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2019. évi minimális értékeket veszi alapul.

Az ITM rendeletben (23/2019.VIII.14.) megjelent 2019-es rezsióradíj – ÁFA nélküli, vagyis nettó – legkisebb összege 3.696 Ft-ról 4.165 Ft-ra emelkedhet az ÉVOSZ megalapozott számításai szerint. Ez 12,7 %-os növekedés, összegszerűen pedig 469 Ft az emelkedés, ami a bérköltségek és egyéb költségek emelkedéséből áll össze.

Mint az ÉVOSZ közleményében olvasható, a 2020. évi minimális építőipari rezsióradíj alapvető változását az elvárt bérminimum 8 %-os emelkedése, a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés (a le nem dolgozott időre járó kifizetések) okozta.

Emellett befolyásolta még a
– a csoportos személyszállítás,
– a felvonulás, munkahelyi berendezkedés, ideiglenes létesítmények,
– valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése is,
melyek jelentősen hozzájárultak a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.

Az elvárt bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség. A cégek egyre inkább  székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami egyaránt megnöveli a személyszállítás és a szállásköltséget.

Mivel egyre inkább hiány van a szakképzett munkaerőből, a szakképzetlen munkaerő arányának nagyméretű növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

A számítás részletes bemutatását és indoklását tartalmazó dokumentumot innen lehet letölteni >> A 2020 evi minimalis rezsioradijrol.pdf

 (Forrás: ÉVOSZ-sajtóanyag)

———-

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztam! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: Facebook, Instagram, YouTube

Posted in Kivitelezés, Mozaik.