ásó

Ásás, kapálás és a gyomlálás nélküli kert? – 2/1. rész

Fenti három kerti tevékenység a leginkább nem kedvelt kertészkedési teendők közé tartozik. Olvasd el, hogyan csökkentheted le minimálisra őket a szántásmentes módszerrel!

Mi is valójában a szántásmentes kertészkedés?

A szántásmentes kertészkedés alkalmazásával olyan növénytermesztés érhető el amihez nincs szükség szántásra, ásásra.  A szántás helyett komposzt alapanyagokat helyezünk a talaj felszínére, melyek elvégzik helyettünk a kényes munkát, a növények mégis természetes körülmények között növekednek.

Lépésről lépésre

Az ágyások helyének kijelölés során olyan helyet érdemes választani, amelyeket a lehető legtöbb közvetlen napfény éri. Értelem szerűen az erősen napimádó növények fognak ide kerülni.

A következő lépés összegyűjteni a komposztálható anyagokat, lehet szó újságpapírról, régi falevelekről, komposztról, faforgácsról, és így tovább. Ezekből az újságpapír a legfontosabb, mert ebből kell egy vastag réteg: közvetlenül a talajra terítve ezzel lesz lefojtva a gyom, illetve az újságpapír természetesen lebomló anyagból készül, gazdagítja a talajt is.

Legalulra az újságpapírt tedd: jó vastagon takarjon be minden ültetésre váró felületet. Vastag kartonpapírt is lehet az újságpapír helyett, a lényeg, hogy mindenképpen lebomló anyagból legyen.

Erre tegyél egy vastag réteg levelet. Ez fogja össze az alatta lévő papírt a felette lévő komposzttal, valamit a benne lévő maradék nedvesség és a a mikroorganizmusok segítenek a lebontásban és a rétegek komposztálódásban.

Majd következik a komposztréteg. Ha nincs, vagy nem elegendő a házi komposztod, akkor vásárolnod, de figyelj, hogy valóban komposztot vegyél, nehogy műtrágyát vagy trágyát!

Ezután jöhet a baromfitrágya. Akinek nincsenek a környezetében tyúkok, az se keseredjen el, egyre több szakáruházban kínálnak már ilyet is.

Legfelső rétegként jöhet a faforgács. A forgács kiváló nedvesség megkötő és lekomposztálódik.

Az utolsó összetevő a türelem. Ha mindezt ősszel készíted el, a rétegek szép lassan belekomposztálódnak a talajba. Tavasszal aztán jöhet a sorok kialakítása a talajba, magültetés, palántázás.

ültetés

A különböző növények szüretelése után az egészséges növényi részeket érdemes komposztálni vagy mindjárt add hozzá őket a következő réteg komposzthoz, majd minden kezdődhet elölről. A talaj – ahogy egyre többször elvégzed ezt vele – egyre gazdagabb lesz, és úgy egyre mélyebb, erősebb gyökérzetei lehetnek majd a növényeknek is. Innentől kezdve úgy kell kezelned szántásmentes kertedet, mintha csak egy sima kert lenne.

Az első egy-két évben előfordulhat még, hogy növényeid gyökerei lassabban erősödnek. Sőt elképzelhető, hogy a betegségeknek, kártevőknek sem fognak olyan jól ellenállni, ezért mindenképpen figyelj oda rájuk. Később – ahogy egyre jobban összeérnek a rétegek a növények is sokkal erősebbek és ellenállóbbak lesznek benne.

Következő részben az előnyöket és a hátrányokat vesszük sorra, valamint körbejárjuk, mire kell figyelni.

—–

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztam! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: Facebook, Instagram, YouTube

Posted in Kültér, Mozaik.