A komposztálás 12 pontja

Itt vannak az őszi munkák, készülünk a kertben a télre: gallyazunk, avart gyűjtünk, lassan eljön az utolsó fűnyírás és sövényigazítás ideje.

Ha még nincs komposztálónk, néhány egyszerű lépéssel létrehozhatunk egyet.

 Íme a 12 pont:

 1. Keress egy árnyékos helyet ahol a természetes talajra tudod telepíteni úgy, hogy minden oldala könnyen szellőzzön. A talaj azért szükséges, mert így a mikroorganizmusok, giliszták stb. könnyebben tudnak munkához látni. Ne legyen túl távol az épülettől, hogy a szerves hulladékot könnyen ki tudd kivinni. Ám legyen olyan távol minden épülettől, hogy ne legyen zavaró a látvány. Ne helyezd faház, fakerítés vagy fából készült dolgok közelébe, mert a fa idővel elrohad. Fontos, hogy a hely elvezesse a vizet, mert a pangó víz lelassítja az érést, illetve elrohad minden. Figyelj arra, hogy kényelmesen tudj körülötte tevékenykedni, illetve bővíthető legyen.
 2. Ezt követően döntsd el, melyik komposztálási módszert (prizma/siló) használod.
 3. Szerezd be a szükséges eszközöket:

–     metszőollót, kisbaltát az aprításhoz,

–     lapátot, vasvillát a forgatáshoz, átrakáshoz,

–     öntözőkannát a nedvesítéshez,

–     vödröket az idegen anyagok kiválogatásához, átrakáshoz, átmeneti tároláshoz,

–     léceket, fóliát vagy textíliát a takaráshoz,

–     rostát (5-20 mm-es lyukátmérőjű) a komposzt átszitálásához.

 1. Gyűjtsd elkülönítve a lebomló szerves anyagokat (kerti és konyhai hulladékot). A nyersanyagokat aprítsd fel (2-5 cm-re), és úgy tedd a komposztba.
 2. A zöld (főként konyhai) és barna (főként kerti vázanyagok) hulladékokat megfelelő arányban (3/4:1/4) keverd egymással.
 3. Az anyagok bomlása és átalakulása következtében a komposzt térfogata csökken, összetömörödik. Ennek következtében a komposzt belsejéből kiszorulhat a levegő, kedvező feltételt teremtve a rothadási folyamatoknak, melyek a komposztálást károsan befolyásolják. Ezt megakadályozhatod, ha éventelegalább 2-3 alkalommal vasvillával vagy lapáttal átforgatod azt.
 4. Ha nagyon száraz a halom, finom locsolással nedvesítsd át. Ha túl száraz a komposzthalom, az gátolja a mikroorganizmusok aktivitását, ha túl nedves, rothadási folyamatok indulhatnak el.
 5. Takard le: sok csapadék hatására az esővíz telíti az üregeket, rothadás indul meg, a szivárgó víz a talaj mélyebb rétegeibe juthat, kimossa a tápanyagokat. Ezt elkerülendő, és a kiszáradást meggátolandó, célszerű lefedned a halmot. Erre legalkalmasabb valamilyen filcszerű anyag, gallyak, lécek.
 6. Folyamatosan ellenőrizd a komposzt állapotát: Elég, ha az érzékszerveidre hagyatkozol. Például a rothadó anyagok szaga jellegzetes. A rothadás hátterében az oxigén (levegő) hiánya áll vagy pedig a komposzt tetejére került csont, hús, illetve egyéb főtt ételek maradéka. Adj több vázanyagot a komposzthoz! Kézbe véve egy marék komposztot, megállapíthatod annak nedvességtartalmát (marokpróba). Ha összenyomod az anyagot, és abból nedvesség préselődik ki, túl nedves (száraz anyagot kell hozzákeverni), ha morzsalékossá válik, túl száraz, locsold meg. Optimális esetben, a markodban tartott anyag olyan, mint egy nedves szivacs. Szemmel is jól látható, ha jó minőségű, laza, barnás színű a komposzt, melyben giliszták és apró rovarok tevékenykednek. Ellenőrizd, hogy rendben van-e a komposztáló és környéke? Nem túrták-e szét a háziállatok?
 7. Vezess komposztáló naplót! Ez különösen az első próbálkozásoknál hasznos, mert így saját hibáidból tanulhatsz, szerezhetsz tapasztalatot. Jegyezd fel, hogy:
 • mikor raktad össze a komposztot?
 • milyen nyersanyagokat használtál, milyen arányban?
 • mikor forgattad át?
 • kellett-e nedvesítenie (milyen volt az időjárás)?
 • milyen hőmérsékleteket tapasztaltál?
 1. Figyeld mikor lesz készen. 3 hónap alatt friss komposztkeletkezik. Kb. 12 hónapot kell várni ahhoz, hogy érett komposztot kapj. A friss komposzt még nem teljesen stabil, átalakult, ezért a növények gyökérzetére, növekedésére káros anyagokat tartalmazhat. Érett a komposzt, ha:
 • a szerkezete laza, morzsalékos,
 • sötét (barnás-fekete) színű,
 • friss, erdőtalajra emlékeztető az illata,
 • földszerű.

Ha nem vagy biztos, mikor készül el, készíts zsázsa tesztet.

 1. Használd fel megfelelően: A felhasználás előtt rostáld át! A nagyobb, nem teljesen lebomlott részeket add hozzá a még nem kész komposzthoz vagy a következő alkalomig tedd félre. Ne használd fel a rostán fennmaradt részt a kertedben, a cserepekben!

A kész komposztot lehetőleg mielőbb használd fel, ha erre nincs mód és lehetőség, akkor nyitott edényben vagy halomba rakva tárold, melyet takarj le vízhatlan anyaggal.

A kész komposztot tavasszal, nem sokkal a vetés előtt célszerű kijuttatni, és a felszínen eldolgozni. Semmiképp ne forgasd vagy ásd mélyre a komposztot. Tíz négyzetméternyi területre 5-10 liter komposztot szórj ki, ez kb. 2 mm-es vastagságú komposzt-réteget jelent.

A szobanövények cserepébe 1-3:1 arányban keverj a komposztot, attól függően, mennyire tápanyagigényes a növény.

Neked milyen jó komposztálási ötleteid vannak?

Posted in Kültér, Mozaik.