Zsázsa teszt

Az első komposzthalmod lassan beérik, ám bizonytalan vagy, hogy valóban eljött-e az ideje a felhasználásnak. Hogy biztos legyél a dolgodban, a használat előtt végezz el egy egyszerű zsázsa-tesztet. Kertészeti boltban vegyél egy csomag zsázsa (esetleg mustár) vetőmagot. Egy cserepet tölts meg félig komposzttal, kellően nedvesítsd meg, és egyenletesen vesd el bele a vetőmagot. Néhány napon belül ki kell, hogy csírázzon. Ügyelj arra, hogy mindig nedves legyen a komposzt!

Ha nem vagy egyenlőtlenül csírázik ki, akkor nem elég érett a komposzt, vagyis hagyd még érni.

Ha egyenletesen kikelnek a magok, és a levelek egészségesnek tűnnek, nincs sárga elszíneződés, perzselésre utaló jel, akkor a komposztodat bátran felhasználhatod! Gratulálunk!

Ne feledd, ezt a zsázsát a teszt után el is fogyaszthatod: nyersen, vajas kenyérre, salátákba, szendvicsekbe, de párolt húsok és zöldségek mellé is. Főzve készíthetsz belőle mártást, vagy akár levest is, de teának is elkészítheted! Jó étvágyat!

Ha jóllaktál, irány vissza a komposzthoz és gondozd tovább, ehhez útmutatót ebben a cikkünkben találsz

Posted in Kültér, Mozaik.