Házi pénztár/ca

A háztartás vezetése igazi gazdálkodás: a család önfenntartásához szükséges gazdasági tevékenység, ami a családtagok munkavégzését, pénzgazdálkodását jelenti.

A jó háztartásgazdálkodás az erőforrásokat ésszerűen használja fel. A legtudatosabbak a család vagyonával való gazdálkodáshoz költségvetést készítenek, ahol figyelembe veszik a család összjövedelmét, összkiadást, amit egy adott hétre, vagy hónapra terveznek meg.

Többnyire a család jövedelme több forrásból származik. Ez a bevétel. Nagysága függ a keresettől, a kereső családtagok számától. Vannak állandó bevételeid (bér), de vannak időszakosak is (egyéb természetbeni és pénzbeni jövedelmek, szociális juttatások, családi pótlék, gyes, gyed, nevelési segély), mindegyiknél tudnod kell mikor és hogyan kapod kézhez őket. Ezen kívül eseti jelleggel ajándék vagy nyeremény is állhat a házhoz, persze ez utóbbihoz add fel a lottószelvényt!

A kiadás függ a családi fogyasztás mértékétől (rezsi, étel, tisztálkodási és tisztítószerek, üzemanyag), illetve vállalt kötelezettségeidtől (hitel, különórák stb.) Ezen kívül előre tervezhetsz otthonod felújításával, az esetleges karbantartási munkákkal is.

Amikor megérkezik a fizetésed, már forog is az agyad, mi mindenre kell költeni. Ám hamarosan rájössz, hogy a fogyasztási árak megint növekedtek, újabb kiadási formák jelentek meg, például iskolás lett a gyermeked.

Persze ideális esetben gazdálkodásod akkor lesz eredményes és pozitív, ha a bevétel nagyobb, mint a kiadás. Ha az eredménnyel nem vagy elégedettek, akkor a költségvetést újra kell gondolnod, meg kell vizsgálnod, mi az, ami elengedhetetlen, és mi az, ami szükséges.

A családi költségvetést célszerű közösen kialakítanotok. Bár te és a párod vagytok a gazdálkodók, de költségvetés tervezésbe javasolt bevonni a nem kereső gyerekeket is, mert a szocializációhoz hozzátartozik, hogy megtanulják a jövedelemmel való helyes gazdálkodást. No és hamar ki lehet alakítani a zsebpénz-rendszert is.

Akkor tudod ellenőrizni a kiadásainkat, ha pontosan ismerjük, miből állnak. Egy rövid lista a havi fix kiadásokról már egyszerű segítség lehet, amit ki lehet bővíteni a jövőbeni kiadások tervezésével is.

Fontos, hogy mindegyikőtök legyen mindig tisztában az anyagi helyzetetekkel és a nagyobb kiadások csak közös döntés eredményeként születhessenek csak meg.

Segíthet, ha tudod, mit hol tudsz olcsóbban megvásárolni, és jól gazdálkodsz szabadidőddel, vagy ha bizonyos munkákat magad is el tudsz végezni pl.: kötés, varrás, stb. A barkácsolás, befőzés, tésztagyártás, festés sokat segíthet a kiadások lefaragásánál.

Használd ki a kedvezményeket, kuponokat, akciókat. A napi kis, de egy nagyobb bevásárlást is előre tervezhetsz. Került a spontán vásárlást, mert az a legrosszabb megoldás. Nem tervezett és nem szokásból történik. Reklámok, kirakatok, leárazások hatására sokszor olyanra adunk ki pénzt ilyenkor, amire nincs is szükségünk. Vannak, akik valamilyen lelki okra visszavezethetően “vezetik le feszültségüket” a spontán vásárlással, te ne tartozz közéjük! Ezzel később egy kiadós lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tartozz te is a tudatos vásárlók közé és tartsd be 12 pontjukat!

Gondold, át mit tudsz tenni az energiatakarékosságért! Otthonodban számtalan lehetőség nyílik az ilyen spórolásra, ha átgondolod, indokoltan használod-e a világítást egyszerre több helyen, milyen izzót, milyen típusú világítást használsz, milyen hatékonyságúak energiatakarékosság szempontjából háztartási gépeid. Spórolhatsz főzési módszereid megválasztásában (fedő, indukciós főzőlap, kukta). Vízfogyasztásodkor az energiatakarékos mosás, tisztálkodás  lehetőségeit alkalmazd. Például ne folyasd a vizet, ha fogat mosol, zuhanyozz kádban fürdés helyett, használd a féladagos mosást kisebb mennyiségű szennyes esetében. Telefonálj kevesebbet, használj ingyenes alkalmazásokat. Válts olcsóbb csomagra telefon kábeltévé, internet szinten is. Keress ideális bankszámlát, biztosítást, vizsgáld felül hiteleidet, kölcsöneidet.

Ha kertes házad van, és a családoddal összefogsz a kert nagyságától függetlenül, elkezdhetsz zöldséget és egyszerűbb gyümölcsöket, fűszernövényeket termeszteni. Ha megterem a főznivaló egy része, sok pénzt meg lehet takarítani, ráadásul vegyszermentes, egészséges élelemhez juthatsz.  Tarthatsz egy-két kisebb haszonállatot is. A kisgazdaságod indítása előtt természetesen tájékozódj, milyen feltételeket kell megteremtened a növényeidnek, és az állatok neveléséhez, illetve a helyi önkormányzat mit engedélyez.

Ha jól sikerült megvalósítani a családi munkamegosztást, mindenkinek van rendszeres napi, heti, havi, vagy akár éves feladata, akkor rengeteg időt spórolhatsz meg, amit aztán magadra és családodra fordíthatsz.

A takarékosság nem a szegények sportja, az ésszerű gazdálkodás nem jelenti a minden jótól való kényszerű megvonást, nélkülözést és rossz minőséget. Sőt, a tudatosság erény!

Ma már az internet segítségével is számtalan lehetőség vehető igénybe a költségvetés készítésével, spórolási tanácsokkal kapcsolatban is, melyek a háztartásunk gazdálkodásában, anyagi gyarapodásunk megvalósulásában ötleteket adhatnak, keresd meg a neked megfelelőket.

Milyen jó ötleted van még ezeken kívül?

Posted in Beltér, Mozaik.