Kincseink

Sajnos a napi hírek között mind több és több betörésről, lopásról olvashatunk. Ezért egyre fontosabb otthoni értéktárgyaink őrzése.

Legyen egy listád a vagyontárgyaidról, melynek egy példányát ügyvédnél vagy biztosítási ügynöködnél tedd letétbe.  Jól jöhet nem csak eltulajdonítás, de egyéb káresemény után is pl.: tűzvész, árvíz stb.

A listakészítésnél mindent vegyél figyelembe, ne csak a jól látható tárgyakat (festmény, szobor), hanem a fiókjaidba rejtőző értékeidet is (érme, ékszer). A jó beazonosíthatóság érdekében a márkanevet, sorszámot, gyártási azonosítót is tüntesd fel. A lista mellé a vásárlást igazoló számlát vagy blokkot is rakd el. Ide kerülhet még az értékbecslésekről készült irat is.

Készíthetsz még fényképet is értékeidről, leginkább ez azoknál hasznos, melyekre nem lehet jelzést tenni.

Ha nincs jelzés a tárgyon, te magad is készíthetsz rá egyedi azonosítót. Ilyen lehet:

  • lakcím
  • név
  • egyedi jel

A jelöléshez láthatatlan fluoreszkáló tintájú tollat, vagy akrilfestéket, esetleg gyémánt végű vésőt is használhatsz. Barkács és művészellátó boltokban sokféle termék közül választhatsz.

Régiség, ékszer illetve ritka tárgyak esetében hivatásos becsüs tud segíteni az érték meghatározásában. Ezt az összeget aztán vesd össze a biztosításodban szereplő tétellel, így azonnal kiderülhet, hogy káresemény esetén fedezetet nyújt-e rá. mivel ezen a tárgyak értéke a piacuk miatt folyamatosan változik, érdemes néhány évente a becslést elvégeztetni.

Egy jó tanács: ne posztolj róluk képeket, eladás esetén kerüld a nyilvános internetes hirdetéseket! Ezzel elkerülöd, hogy vonzó ajánlatot tegyél a kutakodó gonosztevőknek!

Posted in Beltér, Mozaik.