Menni vagy maradni?

Egyszer csak arra ébredsz, hogy más otthonra vágysz, vagy megváltozott az életed. Lehet, jó itt is, ahol laksz, de jól jönne még egy kicsit nagyobb szoba vagy egy plusz wc. Mennél is meg maradnál is.

Gyűjtsd össze az érveidet, gondolod végig őket és ha őszinte válaszokat adsz rájuk magadnak, döntésre juthatsz!

Okok lehetnek a maradásra:

A mostani lakóhelyeden jó a közbiztonság: fontos, mert korán mész munkába vagy későn érsz haza. Mostani otthonodnál jobb a helyi éghajlat: vágyódsz a szép Mátrába, de közelebb áll hozzád a Dél-Alföld melegebb időjárása. Végre egy olyan helyen laksz, ahol jó emberek vesznek körül, színes a helyi közösség: végre sikerült közeli barátokat, jó szomszédokat találni. Kiszámíthatóak a megélhetési lehetőségek: sokat fejlődött a település és még több neked való munkahelyet hoznak létre a közeljövőben. Kedves és alapos a körzeti orvos, megfelelő a helyi egészségügy, közel van a kórház: ez mindig jól jöhet, bár ne kelljen!

A közelben minden fajta üzlet elérhető: nem kell a két gyerekkel sokat utazni, hogy mindent meg lehessen venni, nem kell autó a bevásárláshoz. Az ismerősök, családtagok, rokonok könnyen meg tudnak látogatni, hisz közelben van mindenki, aki fontos, bármi jó vagy rossz történjék is. Jó a tömegközlekedés, így a gyerekek is egyedül tudnak járni iskolába, délutáni foglalkozásra, könnyű bejutni a munkahelyre.

Okok a költözésre:

Megbetegedett egyikőtök, az orvos környezetváltozást ajánl: a poros, gyárakkal teli település helyett egy agglomerációs kistelepülés a hegy tövében sokat javíthat az asztmán. A települést elkerülő új út a kerted alatt fog elmenni, ezért milliókkal leértékelődött a mostani lakhelyed. Fiatalként szeretsz újat kipróbálni, ezért új életmódra, új környezetre és emberekre vágysz. Több zöldterület/játszótér/kutyasétáltató van a másik településen: kisgyerekesként/kutyásként fontos, hogy milyen környezetbe tudod őket kivinni. Tó, erdő jelenleg nem elérhető számodra, pedig közelebb szeretnél kerülni a természethez. Új kultúrával szeretnél megismerkedni: hagyományőrzés vagy felekezeti okokból váltanál

Téged mi motivál maradásra vagy váltásra? Milyen álmaid lakhelye?

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.