SBS, avagy a beteg épület szindróma

Naponta átlagosan 11.000 liternyi levegő járja át a szervezetedet, nem mindegy milyen!

Biztosan ébredtél már fáradtan reggelente, ami után nehezen indult be a napod. Fáradtságot, koncentráció hiányt, levertséget, hangulat ingadozást, feszültséget, éreztél, aztán jöttek a légúti megbetegedések, a fejfájás majd az allergia, asztma.

A zárt tér levegője tele van mikroszkopikus méretű allergén anyagokkal: vírusok, baktériumok, gombák, poratkák, szálló por, pollen, tisztítószerek, bútorlakkok és dezodorok illóanyagai. Ezek az allergén anyagok a természetes hígulási folyamat hiányában, zárt térben koncentrálódnak.
A Beteg Épület Szindróma névre keresztelt jelenséget (Sick Building Syndrome SBS), már az 1980-as években felismerte, és vizsgálta a WHO (egészségügyi világszervezet). Ez a tünet együttest leíró állapot lényegében azt jelenti, hogy a beltéri levegő összetevői egymás hatását felerősítve komoly egészségügyi gondokat okoznak. Igaz ez az otthonodra, de a munkahelyedre egyaránt!

Mindezen tünetek megelőzhetőek illetve csökkenthetőek az alábbiakkal:

Kerüld a műanyagokat és a vegyi anyagokat! A természetes anyagok használatával (fa, kerámia, természetes alapú tisztítószerek stb.) használatával megakadályozhatod, hogy felhalmozódjon a levegőben a benzin/benzol, triklóretilén és a formaldehid.

–  Benzin/Benzol-megtalálható több alapanyagban is, mint a gázolaj, tinta, illóolaj, festékek, gumi, mosószerek, robbanóanyagok, gyógyszerek: irritálják a bőrt és a szemeket.
–  Triklóretilén-erős oldószer: az ipar használja, nyomtató patronok, festékek, lakk, ragasztók
–  Formaldehid- tisztító hatóanyag: irritálja a nyálkahártyát, a szemet, orrot, torkot.

No és az örök „sláger”, az azbeszt! Egészségkárosító hatása nem azonnali, 10-40 év is lehet a lappangási ideje. Leginkább régi épületeknél érdemes szakemberrel átnézetni a szerkezeteket, mivel A kutatások arra mutattak rá, hogy az azbeszt belélegzése sok egyéb tényező összhatásából adódóan már kis mennyiségben és rövid kitettség esetén is súlyos, többnyire gyógyíthatatlan betegségek kialakulásához vezet: azbesztózis, tüdőrák, gégerák, mesothelioma.

Szellőztess minél többször! Mind a fizikai, mind a szellemi munkához fontos az elhasználódott levegő folyamatos cseréje. Igaz ez a tanulásra vagy az alvásra is. Egy átlagos szobában 3-4 óra alatt elhasználódik az oxigén, persze minél többen vannak, annál gyorsabb a felhasználás mértéke.

Tény, hogy a szobanövények bizonyítottan mintegy negyedével csökkentik tartósan a Beteg Épület Szindróma tüneteit. Szűrik, párásítják a levegőt, sokuk megköti a mérgező kipárolgásokat és a lelkünkre is jó hatással vannak.

Ne zsúfold tele a teret bútorokkal! Ezek elveszik az életteret, sokkal több takarítani valót adnak. Sokuk ártalmas vegyi anyagokkal (festékek, ragasztók stb.) vannak kezelve, melyek illékonyak és a légtérbe kerülve alattomosan mérgeznek.

Lehetőség szerint részesítsd előnyben a természetes világítást! Bútoraid átrendezésével a dolgozó asztalodnak is ideálisabb helyet tudsz biztosítani az ablak közelében. Használj természetes szellőztetést, mert a légkondi túlzottan szárazzá teheti a levegőt és a természetes huzat kiviszi a káros anyagokat a helyiségből. Takarítsd ki az eldugott helyeket! A szekrények alatt illetve mögött folyamatosan gyűlik a por, alattomosan melegágya lesz az élősködőknek és porcicáknak.

Ápold kedvenceidet! Egy háziállat mindig plusz napi feladat elé állít: tollak, szőrök, „melléktermékek” várnak rád, az ingatlanba véletlenül becipelt élősködőkről nem is beszélve. Mindezekre kiemelt figyelmet kell fordítanod.

Te mennyire tudatosan figyelsz a fentiekre? Hogyan tudod a fenti elveket másokkal is megértetni és megtartatni?

Posted in Beltér, Mozaik.