Szezonalitás a lakáspiacon?

A szezonalitás csak önigazolás vagy a jó eladó az év minden szakában sikeres maradhat?

Egyes ingatlanosok szerint a tavasz, leginkább a május és ősz, ebből pedig a szeptember számít a legfrekventáltabb hónapoknak, a legkisebb forgalom pedig decemberben várható, a téli időszakra általában az információgyűjtés a jellemző. Ezek kívül nagyon változó az időjárás, ami jelentősen befolyásolja a keresletet.

A huzamosabb ideig tartó rossz időjárás utáni első szép napon is sok érdeklődő várható, hisz az emberek már alig várják, hogy kimehessenek és a napsütés is pozitív hatással van a kedvükre.

Befolyásoló tényező lehet:

Télen vagy esősebb időszakban nehezebb a költözködés a lakásfelújítás, nyílászáró csere. A karácsonyi ünnepekre történő készülődés és az újév környéki pihenés is visszaveti a helyszíni érdeklődések számát. Januárban azok a lakásvételek realizálódnak, ahol a vevők inkább megvárják az év eleji politikai, jogszabályi, tőzsdei vagy kamatváltoztatásokat.

A tavaszi ingatlanvásárlási kedvet a jó időn kívül a közelgő személyi jövedelemadó bevallás is ösztönzi.

A legmelegebb nyári hónapok – július és augusztus – szintén nem tartogat sok izgalmat, főként a szabadságok és a nyaralások miatt. Ilyenkor az ingatlanok bemutatása is nehezebben szervezhető meg, hiszen sok esetben a tulajdonosok is szabadságon vannak.

Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után, augusztus elején az egyetemisták szülei belevetik magukat az albérlet keresésbe, hisz szeptemberig rövid idő van a megfelelő lakás megtalálására. Persze ebben az időszakban az árak is felfelé változnak.

A külföldről hazatérő magyarok pedig legszívesebben a nagy ünnepekre látogatnak haza, így ingatlant is ilyenkor választanak. Aki részletesen figyeli az adózási szabályokat és év közben adott el ingatlant, valamint nem akar adózni, annak célszerű legkésőbb december végéig másik ingatlant vásárolnia. Az építkezők általában az év végén vagy az év elején vásárolnak telket, és nyáron már azzal vannak elfoglalva, hogy felhúzzák az otthonukat, hogy ősszel beköltözhessenek.

Szerkezetkész ingatlan vásárlása bármikor megtörténhet, hisz a beltéri munkákat már kevésbé befolyásolja az időjárás.

Ellenben:

Az év minden szakában, minden napján van lakáseladás is, lakásvétel is. Elég csak arra gondolnunk, hogy mindig történik velünk valami: gyermekünk születik, elhalálozik valaki, munkahelyet változtatunk, és így tovább. Ez mind arra késztet minket, hogy változtassunk a lakóhelyünkön, vagyis egyik esemény sem köthető szezonhoz. Egy jó marketinges vénával rendelkező eladó vagy ingatlanos bármilyen időszakban képes venni vagy eladni.

A vevők egyre jobban ár-, és nem szezon érzékenyek: megfelelő ár-érték arányú ingatlanok esetében nincs szezonalitási kérdés. A nagyon nyomott árú ingatlanok bármikor elkelnek.

Neked mi a véleményed vagy tapasztalatod? 

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.