Szúrós kedvenc – a szelidgesztenye

Az ehető gesztenye, vagy más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye, jóféle gesztenye (Castanea sativa Mill. vagy Castanea vesca, Castanea vulgaris, Fagus castanea), a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó, 20-25 méter magas, terebélyes, igen dekoratív és sok szempontból különleges szelídgesztenyefa termése.

Semmiképp ne keverd össze a parkjainkat díszítő vadgesztenyével (Aesculus hippocastanum), melynek gyümölcse nem ehető, sőt mérgező, és ami a külső hasonlatosság ellenére nem közeli rokona a szelídgesztenyének. Ezért talán nem árt alaposabban szemügyre venned a kevésbé ismert szelídgesztenyét.

A gesztenyének különböző nemesített változatai ismertek. A “maróni” jelentheti az olasz fajtákat, de minőségi kritériumot is jelent. A nagy szemű, 32 mm-nél nagyobb szemek érdemlik ki ezt a megnevezést.
Kisázsiai eredetű fa, Nyugat- és Dél Európától egészen a Kaukázusig elterjedt. Korábban a rómaiak által betelepített gyümölcsfának tartották, ma Magyarország lombhullató erdőinek őshonos fájaként tartjuk számon. A meleg, nedves mediterrán és atlantikus éghajlatot és a tápanyagokban gazdag, agyagos talajt kedveli. Jól bírja a telet, nem fagyérzékeny. Magyarországon a Dunakanyarban és a Zalai-dombság déli részén fordul elő nagyobb számban.

Hasznos társ

A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot – 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb. 100 grammja feldolgozatlanul, azaz például cukor hozzáadása nélkül 180-210 kcal (mintegy 700-800 kJ) energiát rejt. 8,1 gramm növény rostot is megeszünk vele. Vitamintartalma kevésbé markáns, leginkább C-vitamint (27,3 mg) lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.

Élelmiszerszűkében a gesztenye jól tárolható, keményítőben gazdag magja jelentette Nyugat-Európa számos területén a túlélést. Egyetlen fa termése elegendő volt egy fő téli élelmezésére. A nincstelenek számára ezért a közös területen jelöltek ki egy-egy gesztenyefát.

A szelídgesztenye-méz sötétbarna színű, az egyik legfinomabb, különleges aromájú, de ritka mézféle. A népi gyógyászat szerint visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. A növény minden része hasznos: fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leveleinek és kérgének cseranyagai (galluszsav, ellagsav, quercetin, castalagin) gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. Forrázatát lázas betegségek ellen adták, illetve gargarizáló szerként légúti gyulladásos betegségek és kínzó köhögés kezelésére. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.

A vadgesztenye sem haszontalan, mosó hatása is újra felfedezésre került. Magad is elkészítheted a saját mosószeredet vadgesztenyéből. Először is áztasd forró vízben néhány percig, mert így az egyébként leszedhetetlen héját könnyen el tudod távolítani. A belső részt darabold fel és főzd addig, míg fehér habot nem enged. Ez jelzi, hogy a szapoin kioldódik, vagyis elkészült a mosószered.Ha szárítod és darálod a gesztenyét, akkor egy nagyon sűrűn szőtt zsákba téve tedd a mosógépbe a ruhák közé, ne pedig a mosószer adagolóba öntsd. Legegyszerűbb, ha este 5 db-ot beáztatsz, majd másnak bevagdosva egy zokniba kötve dobod a mosógépbe. Persze minden esetben öblítőt is használj a mosás végeztével.

Néhány szem zöld szelídgesztenyét a gyümölcsöstálba helyezve, elűzheted onnan a muslicákat, mert azok valamiért nem szeretik jelenlétét.
A barna gesztenyék pedig a ruhásszekrényben molyriasztóként lehetnek hasznodra.
A gesztenye-keményítő nem csak étkezési célokra, de – ahogy eleink is tették – ruhák keményítésére is használható. Maghéját és leveleit samponkészítésre használják; a hajszálaknak aranyosan csillogó fényt ad.

Kóstold meg!

Nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A cukros íz eléréséhez sokáig kell rágni, hogy az a keményítőből felszabadulhasson. A magok könnyen kiszáradhatnak, ezért hideg, párás helyen kell tárolni. Nem is mindig szedték ki a kupacsból, felhasználásig azzal együtt homok között tárolták. A hűtő zöldséges fiókjában több hónapig eltarthatod, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csirázott-e ki. A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizheted, hogy jó-e még a gesztenye. A víz színén úszókat ki kell dobni.

Az utcai sült gesztenyét kínáló gesztenyeárusok szerte Európában kedveltek, főként télen. Hasonlóképpen otthon is készíthetsz sült gesztenyét. A beáztatott, de legalábbis kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban vágd be, és a sütőben addig süsd, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen. Nem mellesleg isteni illat fog körbelengeni az otthonodban!

Feldolgozásánál, a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz. A tejszínhabos gesztenyepüré magyar specialitásból vált jellegzetes, monarchiabeli cukrászati csemegévé, Ausztrián és Horvátországon kívül máshol nem ismerik. A masszából finom süteménytöltelékeket, krémeket is készíthetsz.

Korzikán a Pietra sör alapanyaga. A sziget híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről, amivel levest készítenek. Az olasz Piemont tartományban részben gesztenyelisztből készül a helyi gnocci.

Ezzel el is értünk belőle készíthető a sós ételekhez. A gesztenye nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheted vele.

Dekoráció

Gesztenyéből és egyéb őszi termésekből néhány fogpiszkáló, gyufaszál segítségével kedves figurákat is készíthetsz, mely nagyszerű családi vagy közösségi program lehet.

Várjuk gesztenye figurákról készített fényképeiteket, hogy Ötletvadász rovatunkban másokkal is megoszthassuk őket!

Posted in Kültér, Mozaik.