Borsó

Turbózd fel a magokat!

Minden új növény egy maggal indul. A kertünkben is. Neki viszont nem mindegy milyen körülmények között indul el az élete. Ha magvetés előtt állsz, fogadd meg a következőket a magok beáztatásával kapcsolatban!

Eleink régen lehetőség szerint mindig beáztatták a vetésre váró magokat, hisz ezzel jelentősen csökkentették a csírázáshoz szükséges időt. Nem is beszélve arról, hogy maga a csírázás is jobb lesz, illetve szemmel (vagy egy nagyítóval) ki lehet válogatni a selejtes szemeket.

Miért áztassunk?

Persze minden kertész elsősorban a gyorsaságra törekszik: a magok ültetés előtti beáztatása nagyban segít a magok természetes védekezőrendszerét lebontani, ezáltal a magok sokkal gyorsabban fognak csírázni. A természetben előforduló legtöbb mag erős burokkal rendelkezik, ezzel védekezik a szélsőséges időjárás, az állatok brutális emésztőrendszere ellen.

Miért segít a beáztatás? Több magban is csírázásgátló anyagok vannak. Ennek célja, hogy csak a gyümölcsön kívül induljon csírázásnak a mag. Ennek lebontásához a természetben is csapadékra van szükség, ezt a folyamatos szimuláljuk a beáztatással.

Emellett a magoknak a megnövekedett nedvességtartalom jelzés, hogy egy olyan biztonságos környezetben van, ahol elindulhat a fejlődésben.

Csíra

Fotó: pixabay

Hogyan készítsünk „magfürdőt”?

Egyesek szerint esővíz legalkalmasabb erre, de a csapból jövő legmelegebb víz is megfelelő, amit kihütünk. Egy műanyag tál kell mé,g amibe a vizet öntjük. Ezután jöhet a magfürdő!
Igen ám, de a magok mérete igen eltérő lehet! Ha nagyobb méretű a mag, vagy olyan, aminek a maghéja nagyon kemény, akkor érdemes elvégezni egy kis bemetszést áztatás előtt, így a víz könnyeben be tud hatolni a magba. Ehhez egy éles kést, szikét érdemes használni, de vigyázzunk, mert könnyen lecsúszhat a penge a kemény felületről!

Meddig „fürödjenek”?

Ez egy kényesebb kérdés! Általános an 12-24 órán keresztül érdemes áztatni, a 48 órát, vagyis a két napot semmiképpen se érjük el! Ennél többet csak akkor hagyjuk a vízben, ha a leírás konkrétan rendelkezik erről

Áztatás után

Ha csomagban vettük a magokat, érdemes elolvasni a csomagoláson feltüntetett útmutatót, mert többnyire minden növénynek más a csírázási ideje, ami jó támpontot ad!

A beáztatás elvégzése után már nyugodtan el lehet vetni a magokat.

Mindezeket figyelembe véve egy kicsit becsaphatjuk a magokat, csökkenthetjük a csírázási időt, tehát a növények hamarabb indulnak fejlődésnek. Ez jól jöhet akkor, ha a tél nehezen engedi át a helyét a tavasznak és később indul el a felmelegedés.

Ezt a magfürdőt olyan növényeknél is érdemes elvégezni, amit házon belül, cserépben nevelünk. Ilyenek jellemzően a fűszernövények, a balkonnövények, vagy amelyeket az erkélyen kívánunk nevelni.

Te már fürdeted a magokat?

———-

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztam! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: Facebook, Instagram, YouTube

Posted in Kültér, Mozaik.