A hőszigetelésről 10 pontban

Amikor új otthonban gondolkozol – legyen az saját magad épített vagy vásárolt – célszerű a költségvetésedet okosan és alaposan megtervezni. Ennek egyik része a hőszigetelés végiggondolása, melyhez összegyűjtöttük a legfontosabb gondolatokat.

1. Elképesztő, hogy hazánkban a felhasznált és előállított energiák közel 50 %-át az épületek fűtésére, üzemeltetésére fordítjuk, ami hőszigetelés nélkül nem mérsékelhető, ezért kiemelten kell kezelned a hőszigetelés kérdését, ha nem akarod a pénzedet kidobni az ablakon. Az év minden hónapjában csak jól hőszigetelt szerkezetek alkalmazásával biztosíthatod otthonod komfortos használatát, gazdaságos üzemeltetését, melyeket már okos rendszerekkel precízen kezelhetsz.

2. Otthonod hőszigetelése elkerülhetetlen, mert:
– télen hidegek, nyáron kellemetlenül melegek lesznek a falak, a padlók, a mennyezet,
– a hideg felületek „húznak”, rossz hőérzetet nyújtanak, hideg felületeken lecsapódik a pára, megjelenik a penész, mely problémák komoly egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban, amely akár SBS-hez is vezethet.
– a szigeteletlen épület télen csak gazdaságtalanul fűtheted, nyáron csak energiapazarló hűtés mellett használhatod.

3. A nagy hőtároló tulajdonságokkal rendelkező építőanyagok rossz hőszigetelők, ezért azokat hőszigeteléssel kell kiegészítened, melynek vastagságát alaposan ki kell számíttatni és a kivitelezést pedig precízen kell végrehajtani, különben csak kidobott pénz lesz az egész.

4. Sokan legyintenek rá, de a terepszint alatti temperált helyiségek esetében is kell a hőszigetelés, legyen az fűtött, vagy akár hűtött tér. Erre neked is gondolnod kell a tervezéskor!

5. Az épületlábazatoknál alkalmazható anyagokkal szemben követelmény a nagy teherbírás, a fagyállóság és nedvességtűrő képesség egyaránt. Hőszigetelés nélkül kifogástalan szerkezetek itt sem alakíthatsz ki.

6. A külső falak – legyenek falazottak, vagy más technológiával építettek – hőszigetelés nélkül nem tudják kielégíteni sem napjaink, de még inkább a közeljövő jogos hőtechnikai követelményeit. Járj utána a tervezővel, milyen hőtechnikai követelményeknek kell megfelelnie otthonodnak és az várhatóan hogyan fog igazodni a jövőbeli előírásokhoz. A cégek folyamatosan fejlesztik falazó termékeiket, újabb és újabb  megoldások kerülnek a piacra.

Az épületednek számtalan hőhídja van. Lehetnek azok rossz hőszigetelő-képességű vasbeton áthidalók, koszorúk stb. vagy alakjuknál, elhelyezkedésüknél fogva az épületsarkok, kiszögelések, ablakmélyedések stb. Ezeket a helyeket kiegészítő, vagy teljes homlokzati hőszigeteléssel lehet megjavítani, melyre már a tervezés időszakában kiemelt figyelmet kell szentelni.

7. A vázas – így a könnyűszerkezetes épületek is – ha a homlokzaton nem kapnak összefüggő hőszigetelést, a tartó-, vázszerkezeteknél hőhidasak lesznek. Ha ilyen otthont tervezel, figyelj arra, hogy ezek a helyek nem felelnek meg hő- és páratechnikai, vagy hőérzeti igényeknek, így fokozottan oda kell figyelned ezekre a területekre.

8. A födémek – legyenek lapostetők, vagy padlásfödémek – hőszigetelés nélkül télen szinte a legnagyobb hőveszteséget eredményezik, nyáron a legintenzívebb túlmelegedést segítik elő.  Lapostetők esetében például a zöld tető hatásos megoldás lehet számodra, mely esztétikailag is szép élményt nyújt minden évszakban.

9. Tetőtér beépítésed hőszigetelés nélkül elképzelhetetlen! Ám a faszerkezetek csak kis mértékben hőszigetelők, ezért vagy a szarufák felett, vagy alatt történő kiegészítő hőszigetelés nyújtja a biztos megoldást.

10. Otthonod belsejében a padlók hőszigetelésének és lépéshang-szigetelésének elhagyása szinte használhatatlanná tehetik lakott tereidet:
– Hőszigetelés nélkül a padlók „húznak”, hidegek, lecsapódik a pára, nyirkos, penészes, egészségtelen lesz.
– Lépéshang-szigetelés nélkül a különböző szintek között szabadon terjednek a kopogó hangok, azonos szinten a közlekedőkben járók zaja a használati helyiségek felé.

Persze mindez pénztárca függő is, ezért is kell már a tervezgetéskor ezekre a költségekre is kiemelt figyelmet fordítani.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak tartotta, kérjük ossza meg másokkal, valamint kövessen minket Facebook oldalunkon is! 

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.