Előzd meg a fagykárt a vezetékekben!

Elérkezett az ősznek az az időszaka, mikor már egyre többször nulla fok alá ereszkedik a hőmérséklet, főként éjszakánként és hajnalban. Ekkor a kerti csapok, a vízzel érintkező eszközök (locsolócsövek, kerti medencékhez, tavakhoz kapcsolódó berendezések stb.) ki vannak téve a fagy okozta károsodás veszélyének.

Az időszakos ellenőrzések ellenére a hideg idő, a tartós, fagypont alatti hőmérséklet hirtelen sok gondot, kárt okozhat a fűtetlen nyaralók, pincék vízvezeték-hálózatában és a vízmérőkben is, hisz fagyás hatására a vízmérők meghibásodnak, a nagy hőingadozás miatt a vezetékek pedig megrepednek.

Két költséged is keletkezhet ilyenkor:  a meghibásodásból eredő csere- vagy javítási költségek mellett az elrepedt csövek miatt kiömlő, rengeteg víz díját is ki kell fizetnie a szolgáltatónak. Figyelem: a társasházakban a tulajdonosok közösségének feladata közös vízmérő (főmérő) megóvása, melyre minden évben gondot kell fordítani az esetleges fagy miatti károkat és annak anyagi vonzatát is a lakóközösség – együttesen – fizeti meg.

Az előírásoknak megfelelően minden vízvezetéknek és a vízmérőnek is minimum 90 centiméterrel a talaj alatt kell elhelyezkednie, így a fagyhatás alá kerül minden. A vízaknánál azonban hiába van még ennél is mélyebben a mérőóra és a vezeték, mivel felette csak a levegő, s nem a talaj van, a szerkezet ki van téve a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás káros hatásainak. Ezért folyamatosan kell ellenőrizned, van-e az aknában víz, amely meghibásodásra, repedésre utalhat, ha kizártad a talajvízszint emelkedését.

Javasolt mind a fedelet, mind pedig az akna alját is szigetelned. Megoldás lehet magát a mérőórát is betekerned valamilyen szálas anyagba, vagy kartondobozt teríts rá, mely szintén megfelelő megoldás az alacsony hőmérséklet elleni védekezésre. Ma már kaphatók olyan speciális, kétkomponensű (por és folyadék) műanyag szigetelőanyagok, melyek kifejezetten e célra, vagyis vízaknák, hideg pincék, medencék fagy- és víz elleni szigetelésére készültek.

A pincében lévő vízórák is elfagyhatnak! A szigetelés mellett figyelned kell a pince megfelelő hőmérsékletére. Ha van törött, vagy nem jól záródó ablak, azt meg kell javítani, ki kell cserélni. A falon belüli, pincében futó vezetékek, illetve szerelvények esetében győződj meg a nulla fok feletti hőmérsékletről, s a csapok működéséről. Amennyiben ugyanis a falban futó vezetékben – a hideg hatására – úgynevezett jégdugó keletkezik, akkor a víz nem folyik a csapokból, mivel az elzárja a víz útját. Megoldás a helyiség felfűtése, ekkor a jégdugó általában magától felenged, s nem okoz kárt a vezeték falában.

A télvíz idején laktalan nyaralóknál, vagy a falakon kívül futó és a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén a víztelenítés a legjobb megoldás. Először nyisd meg a kerti csapot, majd ezt követően zárd el a főcsapot. A vezetékben lévő, megmaradt víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül beszivárog a talajba, s így a felszínen futó vezetékek is vízmentesek lesznek.

A sok víz több helyen is problémát okozhat: az esővíz elvezető rendszeredet károsíthatja, illetve kihűtheti otthonodat

Ha tetszett a cikk és hasznosnak tartotta, kérjük ossza meg másokkal, valamint kövessen minket Facebook oldalunkon is! 

Posted in Kültér, Mozaik.