Aprítsunk! – készüljünk a télre

Itt az ősz, aki tűzifát használ, annak elmaradhatatlan jó barátja a balta, fejsze a hasogatáshoz. De mit is hasogassunk?

Mindenki szereti, ha eszközei azonnal munkára foghatóak. Ezért munka végeztével gondoskodjunk róluk. Tárolás előtt mindig tisztítsd le és olajozd meg a fémfelületet, ezzel elkerülheted a rozsdásodást. Használat előtt finom köszörűvel vagy reszelővel élesítsd meg eszközeidet.

Tárolási tippek:

  • készen kaphatsz hozzá bőrtokot, de egy elhasznált bőrtáska is megfelelő lehet
  • erősen vágd bele egy használaton kívüli puhafa tönkbe, amit száraz helyen tárolsz
  • csavard a fejét olajos rongyba és kösd át
  • egy darabka kerti locsolócsövet vágj fel hosszában és húzd rá az élére.

Aki pedig kevés idővel rendelkezik, vagy túl nagy feladat neki, az úgynevezett kugliban is beszerezheti a tűzrevalót.

Mivel fűtsünk?

A bükknek – megfelelő kezelés után – igen kiváló a fűtőértéke, bár lassabban szárad.. Gyorsan befülled, ezért mihamarabb hasítani kell. Az átlagnál több hamu marad utána.

A tölgy sokoldalú fafajta valamint igen jó a fűtőértéke. A kivágás után időben kell felvágni, mert a vágásfelület a beszáradás után nehezen hasogatható.

A gyertyán a tölgyhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de kérge jóval vékonyabb.

A cser a legnehezebb fafajok egyike, sokáig tartja a parazsát. A leglassabban szárad ki.

A legkedveltebb tűzifa az akác, hisz nyers, nedves állapotban is viszonylag jól ég. A száradáskor leváló vastag kérge is jól ég, kiváló gyújtósnak. Könnyen hasítható, de a kemény görcsökbe szó szerint beletörhet a balta.

Vannak, akik a fenyőt is tűzre vetik, ami gyantatartalma miatt nem ajánlott, hisz kicsapódva a kéményben komoly problémát okozhat. Jól hasítható, de hirtelen elég.

A nyárfa hasonló a fenyőhöz, de nincs gyantatartalma. Sajnos a puhasága miatt ez is gyorsan elég. Egyes helyeken a gyökérzetet is eltüzelik.

Vegyes kemény lombos-fa egyveleghez is juthatunk ott, ahol az elegyes erdők (kőrisek, szilek, juharok) gyérítéséből vegyesen értékesítik őket. Kandallónkban nem csak jól mutat, de fűtőértéke is magas az ilyen tuskóknak.

Ne feledkezz meg a kéményed ellenőrzéséről sem!

Te mihez használsz otthon tűzifát?

Posted in Kültér, Mozaik.