Áramszünet

Persze akkor megy el az áram, amikor a csatár a kapura tör, amikor a legszebb szerelmes csók készül elcsattanni kedvenc filmedben, amikor éppen a gyilkos nevét mondja ki a főfelügyelő a tévében. Bosszankodsz, de meg kell oldanod sötétben is a dolgaidat.

Készülj fel előre, hogy minden könnyen elérhető legyen!

Tarts otthon elemeket és zseblámpákat több helyre szétrakva. Tanácsos a plusz elemeket és égőket jól zárható dobozban tárolni, időszakosan ellenőrizni. A használhatatlan elemeket szelektív gyűjtőbe dobd ki!

Emellett legyen még tartalékba néhány gyertya és mécses szintén könnyen elérhető helyen. Jó szolgálatot tehet a horgászáshoz vagy kempinghez használt viharlámpa, olajmécses vagy petróleum lámpa is. A gyúlékony anyagokat mindig külön, de a közelben tartsd!

Mindezekhez az öngyújtót, gyufát egy száraz dobozban – például fémdobozban, befőttes üvegben – célszerű őrizned.

Ha van otthonodban kandalló, fa vagy széntüzelésű kályha, mindig legyen hozzá elegendő tűzifa, gyújtós és hasábfa egyaránt, persze ez sem a legtávolabbi helyen tárolva.

Egy biztonságos olajkályha is lehet segítség, de fontos a folyamatos szellőztetés, amikor használod.

Hosszabb áramszünet esetén némi előre bespejzolt készétel és ételkonzerv jól jöhet. Ezek szavatosságát folyamatosan ellenőrizd. Akár egy kempingezés esetén is fel lehet használni a régebbi ételeket, vagy egy kerti parti esetén is jól jöhetnek.

Faszenes grillsütő vagy a kempingfőző segítségével akár komolyabb főzéssel is elütheted az időt.

Az áramszünet idejére kapcsold ki az elektromos eszközöket. Ezzel megelőzheted, hogy az áramszünet megszűnésekor gépeid hirtelen leterheljék a lakás vagy ház elektromos  rendszerét, vagy a hirtelen áramfelvétel  meghibásodáshoz vezessen.

A hűtőből egyszerre vedd ki az aznapra szánt ételeket és többet ne nyisd ki, ezzel is meghosszabbítva a hidegen tartási időszakát.

Ha kisgyermek van a családodban, jól jöhet ilyenkor a zseblámpás árnyjáték, vagy a világítós játékokkal egy jó kis hancúrozás.

Neked milyen túlélési praktikáid vannak áramszünet esetére?

Posted in Beltér, Mozaik.