Beleőrülsz a házimunkába?

Rendben tartani a lakást, komoly munka, igazából egy másodállásnak is megfelel. Persze felfoghatjuk mozgásnak, sportnak is, könnyítve egy kicsit a lelki nyomáson, de valljuk be: inkább munka, mint szórakozás.

Kezdők számára néhány módszer a feladatok beosztásához:

Írj listát minden feladatról, amely előfordul a háztartásban, és a ház körül. Minden lehetséges feladat kerüljön fel az egész pici dolgoktól a legnagyobb feladatokig.

Tedd őket naponta, hetente, havonta, negyedévente, évente elvégzendő csoportokba, így előre be tudod osztani az idődet.

Készíts egy táblázatot, amelyben jelölni lehet a feladatok elvégzését. Vond be a párod, a családot, mindenki vállaljon magára valamit. Valószínű mindenki a szívesebben végzendőeket választja ki, a maradékot akár sorsolással mindig más és más személy kaphatja. Nagyobb munkákhoz – például bútortologatás – akár a barátok segítségét is kikérheted, némi süteménnyel pótolva a felhasznált kalóriákat.

Tedd ki a táblázatot olyan helyre, ahol mindenki látja (hűtőre, wc ajtóra). Lehessen jelölni az elvégzett feladatokat. Motivációnak ki lehet találni egy jutalmazási rendszert. Például: a gyerekek versenyezzenek, hogy ki végez el több feladatot – ha összegyűlik 5, akkor kapnak egy matricát.

Készíts egy “Napi minimum” listát. Ezen csak azok a feladatok szerepeljenek, amelyeket feltétlenül el kell végezni minden nap. Ilyen lehet a mosogatás, cica megetetése. Hasznos készíteni egy “Heti minimum” listát is, így egy nagyon rohanós héten sem lesz káosz a lakásban.

Lehetséges beosztani a takarítást úgy, hogy minden nap csak egy helységgel foglalkozol (hétfő – konyha, kedd- nappali), vagy minden nap csak egyféle feladatot végzel el (hétfő – porszívózás, kedd-felmosás, szerda-portörlés). Bármelyiket választod, az az előnye, hogy nem telik az egész szombatod vagy vasárnapod takarítással.

Minden háziasszony visszatérő rémálma a házimunka, melyet lehet okosan is végezni!

Te mivel tudod motiválni családtagjaidat? Várjuk ötleteidet!

Posted in Beltér, Mozaik.