A hatalom a tiéd!

Elgondolkodtál azon, hogy vásárlóként valójában Te irányítod a piacot? Hisz mindenki a te igényeidet szeretné kielégíteni, neked akar a kedvedbe járni! Épp ezért döntéseid hatással vannak bolygónk jövőjére is.

 A társadalmi felelősségvállalás nem csak az elkötelezett vállalkozások életébe épül be, Te is meghozhatod vásárlásaid során azokat a mindennapi döntéseket, melyekkel tudatosabban élhetsz.

Íme a tudatos vásárlók 12 pontja:

 1. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását, ha tudod az adott termék milyen körülmények között készül.

 1. A szemét a legdrágább!

A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel. Gondold meg milyen csomagolás mellett állsz ki

 1. Cetli

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz a ‘polctrükkökre’, amikor a pénztárnál sorban állás közben csupa haszontalan holmi csábít vásárlásra.

 1. Helyben

A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket. Új és természetes ízekre bukkanhatsz, hasznos tanácsokat kaphatsz a termelőktől az elkészítésükre vonatkozóan. Így a jól bevált régi receptek megőrzésében is segítesz.

 1. Mennyi műanyagot viszel haza?

Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el műanyag zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.

 1. Keresd az eredetit!

Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket. Figyelj, hogy ne olcsó utánzat kerüljön a kosaradba.

 1. Olvasd el a címkéket!

Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.

 1. Erőszakmentes szépség

Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.

 1. Tartós használat!

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.

 1. Frisset

Friss, hazai idényzöldséget és gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.

 1. Helyi termékeket vegyél

Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.

 1. Nem mindegy!

Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.

Ezen kívül csatlakozhatsz különböző kezdeményezésekhez is ezzel kapcsolódhatsz az etikus fogyasztói magatartási formákhoz is.

Ezek:

1) nem-fogyasztói csoportok: céljuk a fogyasztás környezeti, illetve társadalmi hatásainak mérséklése azzal, hogy bizonyos káros, előállításában elítélendő termékeket nem vásárolnak

2) értékelvű hétköznapi vásárlói közösségek: a környezetileg, illetve társadalmilag elfogadhatóbb alternatívákat felhasználó termeléssel előállított termékeket részesítik előnyben

3) bojkottáló csoportok: az ellenállás kiváltó oka legtöbb esetben egy vállalat vagy egy állam tevékenységével való elégedetlenség

4) pozitív bojkott (buycott)-ot hirdetők: egy aktuális ügy támogatása miatt választanak bizonyos terméket

5) óvatos, megóvó használatra ügyelők: pl.: a takarékosságot, újrahasznosítást, megóvást, felújítást preferálók társasága

6) használat utáni elhelyezés, ártalmatlanítás mellett kiállók: ők a szelektív gyűjtés, a zöld megoldások hívei.

Te mivel mutatod ki a hatalmadat?

Posted in Beltér, Mozaik.