Panel program – madárbarátoknak

Bárhol is laksz, madarak mindenhol élnek. Családi ház kertjében egymagad döntheted el, hogyan gondozod kis szomszédaidat, de egy lakótelepen más dolgokra kell ügyelni. Egyre többen figyelünk oda a lakótelepeken a környezetünkben élő állatokra. Gondoskodva róluk élhetőbb lesz környezetünk, sok szép élménnyel gazdagodhatunk. Néhány fontos jó tanács következik.

Az erkélyre kitett odúkból, etetőkből, itatóból kiszóródó anyagok az alattad lévőket zavarhatja, ezért ezeket lehetőleg a legbelső részre rögzítsd fel és a kipotyogott mennyiséget folyamatosan takarítsd fel.

Jó megoldás lehet az ürülékfelfogó fecskepelenka, mely egyszerűen használható, és sok veszekedést megtakaríthatsz magunknak.

A lapos tetőre C típusú  odú és búbos pacsirta költőláda  kihelyezését szavazhatja meg a lakóközösség, ám a tetőn történő mozgáskor használjatok járólapokat, vigyázzatok a tetőszigetelés épségére.

Ne etesd a galambokat se az erkélyeden, se az ablakodban, se az épületek között! A veszélyes galambürülék mellett az ételre jövő és elszaporodó patkányok, egerek még nagyobb gondot okozhatnak.

Sajnos vannak olyanok, akik nem becsülik mások igyekezetét, természetszeretetét. Ezért az épületek közti parkba, fasorra, fára kihelyezett odúkra, etetőkre gyakran nézzetek rá, a megrongált vagy hiányzó darabokat mielőbb pótoljátok.

Melegebb napokon az itatókat fokozottabban ellenőrizd, frissítsd, pótold a vizet bennük.

Ősz közeledtével lassan előkészítheted a téli etetőket, melyeket készen is megvásárolhatsz, de magad is elkészíthetsz néhány egyszerű, de praktikus darabot.

Milyen falatokkal készülhetsz?

Az apróbb énekesmadarak inkább a kölest és a napraforgómagot kedvelik. A fekete fajtájúban több az olaj, mint a hagyományosabb csíkosban.

Az almát leginkább a rigók és a fakopáncsok kedvelik.

Erkélyedre szoktatott madaraidnak ledermesztett lárvákat és bogarakat is adhatsz.

Az itatóvizet, melyet hidegben ugyanúgy fürdésre is használnak a madarak folyamatosan ellenőrizd a fagyosabb napok beálltával.

Milyen szárnyas szomszédjaid vannak?

Posted in Kültér, Mozaik.