Az álmod emelkedő ára

Az új otthonról álmodozóknak sajnos ez az év sem hozott könnyebbséget, mert az árak csak nőnek és nőnek.

Miért is emelkedtek 25-40%-kal a kivitelezési költségek 2017-ben?

  • A CSOK igények megnövelték a megrendelői létszámot, mely árfelhajtó erejű.
  • Az 5%-os ÁFA igazából nem hozta be a hozzá fűződő reményeket.
  • A szakmai mininálbér bruttó 129.000 Ft ról 161.000 Ft-ra emelkedett, ami 25 %-nyi emelkedés, a szakképzettség nélküli – építőiparban jellemzően a segédmunka – bruttó 111.000 Ft-ról 127.500 Ft-ra nőtt, ez majdnem plusz 25 %.
  • Növekedett a kivándorló szakmunkások száma, ami a hiány miatt szintén árnövekedést okoz.
  • Folyamatosan emelkednek az építőanyagok előállítási és ezáltal az eladási árai.
  • Növekednek a fuvarozási költségek.

A közvetlenül forintokban mérhető növekedések mellett vannak bújtatottan emelkedő kiadásai is a kivitelezőknek. Ilyen az újabb és újabb bürokratikus eszközök létrehozása, mint például a tervezői művezetés és az annyira egyszerűsített építésügyi eljárás, melyben már villamos, statikus és víztervezőnek is részt kell vállalni, munkájukat össze kell hangolni.

Mindezt megspékelik az újabb és újabb helyi igények és specialitások, melyeket a helyi önkormányzatok állítanak az építkezők elé. Ennek egyik példája, hogy sok önkormányzat nagyon megemelte a tehergépjárművek behajtási engedélyének engedélyezési idejét és anyagi ellentételezését.

Szóval fel van adva a lecke a megrendelőknek, akik szívesen elcsábulnak a 160-210 ezer forint négyzetméteráron végzett kulcsrakész kivitelezésekért. De milyen árat kell fizetni ezért? Illegális munkaerő, trehány kivitelezés, nulla minőség az ismeretlen és múlttal nem rendelkező és szinte lenyomozhatatlan cégnél. A garanciáról nem is beszélve.

Épp ezért ismételjük újra és újra, hogy ellenőrizzék le a céget, vállalkozást!

Az e-cegjegyzek.hu oldalon lekérhető a cég teljes előző, lezárt évi beszámolója, kiegészítő melléklete, melyből kiolvasható, mekkora volt az árbevétele, mekkora a tartozása, mennyi volt az alkalmazottak létszáma. De beszédes lehet, ha adótartozás vagy végrehajtás, esetleg kényszertörlés alatt áll.

A nav.gov.hu oldal adatbázisai is beszédesek lehetnek az adott cégről!

A harmadik lehetőség még: referenciák kérése. Nem képet, hanem kivitelezést, vagy már átadott ingatlant mutasson! Ha ilyet nem tud mutatni, már forduljunk is sarkon!

Egy dolgot pedig ne felejtsünk el 2017-től:

családi ház építés csak akkor valósulhat meg, ha a kivitelező rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással a kivitelezés teljes időtartamára és az azt követő két évre előre, ezenkívül saját állományban vagy szerződéses jogviszonyban van  Felelős Műszaki Vezető, és a személy is rendelkezik felelősségbiztosítással a felügyelt összes munka tekintetében. Ezt is érdemes leellenőrizni!

Az aranyszabály: ne csak egy helyről kérj árajánlatot! A begyűjtött részletes árajánlatokat szakember segítségével hasonlítsd össze.

Egy szó, mint száz: Az ár lehet a csillagos ég, jól gondold át előre, mit is szeretnél megvalósítani!

Építkezel? Hogy áll a büdzséd?

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.