M.J privát séf

Biztos, hogy biztonságban vagy otthon?

Az egyik nagy változás az utóbbi hetekben: otthon kell maradni. Vagy kényszerből, vagy home officeban, egyedül vagy családdal. Ez nem könnyű, óhatatlanul megsokszorozhatja az otthoni balesetek számát, pedig az otthonról mindenkinek először egy biztonságos hely jut eszébe! 

A halálesetek alakulása is beszédes: míg közlekedési balesetben tavaly 530 személy vesztette életét, addig otthonukban, több mint 1700-an szenvedtek végzetes balesetet, ami három-négyszer több!

Melyek a jellemző otthoni balesetek, amelyek hatványozottan valósulhatnak meg, ha együtt a család:
– esés: rálépés valamire (gyerekjáték, sötétben botorkálás során)
– zuhanás: sámliról, székről, rosszul felállított létráról (ablakpucolás, nagytakarítás, szerelés)
– konyhai és barkács balesetek: égés, vágás, szúrás származó sérülések
– fürdőszoba: megcsúszás (vizes felületen), áramütés (sajnos nem csak a filmekben esik bele a hajszárító a vízzel teli kádba vagy mosdóba)

A háztartási baleseteknek és sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Aligha túlzunk, ha azt állítjuk, hogy amit csak el tudunk képzelni, az már előfordult. Szinte minden veszélyforrást jelenthet. Ilyen az elzárt gyógyszeres doboz, a konnektor vagy egy egyszerű kés és gyufa. A gyerekek nagyok kíváncsiak, nincs veszélyérzetük és ügyetlenek. Sokszor próbálnak segítségünkre lenni az apró kezeikkel, és szeretnének bekapcsolódni a házmunkába. Hiába a felnőttek szerető gondoskodása, minden családban előfordulnak balesetek. Fontos, hogy ezeket a helyzeteket jól kezeljük, mert a reakciónkon életek is múlhatnak. A háztartási balesetek nagy része megelőzhető, és egy kis odafigyeléssel megúszhatóak a komolyabb sérülések.

A háztartásokban előforduló balesetek száma minden fejlett országban igen magas, Magyarországon legalább évi negyedmillió otthoni baleset történik. Ezek a tények világossá teszik, hogy a háztartási balesetek megelőzése, a veszélyhelyzetek végiggondolása és kivédése az egyik legfontosabb feladat mindannyiunk számára. A háztartási baleseteknek és sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Aligha túlzunk, ha azt állítjuk, hogy amit csak el tudunk képzelni, az már előfordult. Szinte minden veszélyforrást jelenthet. Ilyen az elzárt gyógyszeres doboz, a konnektor vagy egy egyszerű kés és gyufa. A gyerekek nagyok kíváncsiak, nincs veszélyérzetük és ügyetlenek. Sokszor próbálnak segítségünkre lenni az apró kezeikkel, és szeretnének bekapcsolódni a házmunkába. Hiába a felnőttek szerető gondoskodása, minden családban előfordulnak balesetek. Fontos, hogy ezeket a helyzeteket jól kezeljük, mert a reakciónkon életek is múlhatnak. A háztartási balesetek nagy része megelőzhető, és egy kis odafigyeléssel megúszhatóak a komolyabb sérülések.

otthoni baleset

Amikor megtörténik a baj…

… őrizd meg a hidegvéred, mert ha pánikolsz, még nagyobb lehet a probléma. Ezért koncentrálj a feladatra, és akadályozd meg, hogy félelmeid eluralkodjanak rajtad.  Igyekezz minél határozottabb fellépéssel megkeresni a baj forrását, és gondold végig lépésről lépésre a teendőket. A késlekedés nélkül meghozott döntésekkel és azonnali beavatkozással értékes időt nyerhetsz!. A segélyhívó telefonszámokat (112, ügyeletek számai) tedd jól látható helyre, hisz lehet, te leszel bajban és gyermekednek kell intézkedni. Ezért mielőbb tanítsd meg őket meg, hogyan kell mentőt hívni.

 

Mérgezés

Ez a balesetfajta leginkább az egészen kicsiket, a 1-6 éves korosztályt veszélyezteti és az egyik leggyakrabban előforduló háztartási baleset. Leggyakrabban gyógyszer, marószer vagy étel okozta mérgezésről beszélhetünk. A gyógyszerekre nem véletlenül írják rá, hogy azokat gyermekek elől gondosan el kell zárni. Ezért amint megérti, beszélj vele erről, értesd meg vele, hogy miért lehetnek veszélyesek a gyógyszerek.

A marószerek okozta mérgezések is többnyire megelőzhetők, ha például a gyermek számára elérhetetlen helyen tároljuk ezeket a veszélyes vegyszereket, és szigorúan a saját, gyári dobozukban, csomagolásukban. Bagatellnek tűnhet ezt mondani, de ne tölts semmilyen háztartási vegyszert, veszélyes anyagot, készítményt üdítős vagy más megtévesztő dobozba! Hidd el, sajnos sokszor fordul ez elő!

Leginkább az alábbiakra figyelj, mert ezek okozhatják:
– kozmetikai és tisztító szerek: a csábító színes flakonú vegyi anyagok,
– növények: buzogányvirág, anyósnyelv, kroton stb,
– gyógyszerek, – halálos kimenetelű lehet: nyugtatók, paracetamol, aspirin félék, kábítószerek, altatók, szívgyógyszerek, asztma gyógyszerek,
– vegyszerek,
– füstök, gázok, gőzök,
– alkohol.

Hogyan jelentkezik?

Mindig gondolj mérgezésre, ha a gyermek állapota hirtelen omlik és görcs, tudatzavar, fura viselkedés jelentkezik vagy nagyon hirtelen alakul ki hányás, hasmenés, sokkos állapot, vérhányás, esetleg véres széklet. Erre utalhat még, ha szokatlan szagú a gyermek lehelete, mérgek szaga érződik a gyermek leheletéből, hányadékából, vizeletéből. A lúg puha felmaródást, duzzadt nyálkahártyát okoz, míg a sav száraz, pörkös felmaródást okoz és nincs duzzanat.
Az érintett nagyon erős fájdalmat panaszol a szájban, garatban, a szegycsont mögött, esetleg a gyomortájékon, akár erős légszomj keletkezik.

Ezzel segíthetsz azonnal!

Szemen keresztüli mérgezés esetén: minimum 15 percig tartó bőséges folyóvízzel való kimosás. Bőrön át történő mérgezés esetén: ruhák eltávolítása után folyóvizes szappanos lemosás, ami terjedjen ki a hajra, köldökre és a körmökre is.

Szájon á történő mérgezés esetén: eltávolítás hánytatással, has hajtással, megkötés és közömbösítés aktív szénnel. A hánytatást csak orvosi felügyelettel, meleg vizes itatást, mechanikus ingerlést csak konzultáció után végezd, mivel a hánytatás ellenjavallt maróanyaggal történő mérgezés esetén illetve ha a beteg kómás vagy görcsöl!

Gázmérgezés esetén: kimentés, friss levegőre segítés.


Félrenyelés, lenyelt tárgy a légútban

Ez a veszély leginkább a pici, három éves kor alatti gyerekeket érinti. Persze ezért érdemes erre a helyzetre a nagyobbaknál is felkészülni. Ha nem láttad a tárgy lenyelését, akkor a hirtelen kezdetű köhögés és fulladás tünete alapján erre következtethetsz. Ha még tud a gyerek hangot kiadni és elég nagy már, akkor hatásos lehet a köhögés. Súlyosabb esetben hívj mentőt! Eszméletlen gyereknél próbáld meg az ujjaddal eltávolítani a légútból az idegen tárgyat, vigyázva, hogy ne kerüljön mélyebbre.

Amit NE tegyél: nem szabad ilyenkor fejjel lefelé lóbálni a gyereket, vagy a filmekből látott házi gégemetszést alkalmazni.

Állatharapás

Szülői felügyelet nélkül lehetőleg ne hagyjuk gyerekünket állat társaságában. Időben tanítsuk meg neki, hogyan bánjon a házi állatokkal játék, etetés vagy a kedvenc pihenése során. Ennél a sérülésnél tisztítsd meg a sebet és fertőtlenítsd. Erős vérzésnél szoríts steril gézt a sérülésre és alkalmazz nyomókötést. Fontos, ha nincs az állat beoltva, vidd azonnal orvoshoz az érintettet. Ha a seb túl nagy vagy arcon, nyakon, kézen és ízületek közelében található, akkor is azonnal vedd igénybe az orvosi segítséget!

Vágási balesetek

A konyha veszélyes üzem! – ez az az alap, amiből ki kell indulni. Persze jó dolog együtt főzőcskézni, megtanítani gyermekeinket a főzés szépségére, de egy éles tárgyakkal, forró edényekkel, gázzal, forgó alkatrészekkel (daráló, kutter), nagynyomású eszközökkel (hab vagy szódás szifon), árammal teli terep. Épp ezért késeink legyenek élesek, mert biztonságosabb vágni velük, mint egy tompa élű, felületen elcsúszó késsel. Figyeljünk a munka folyamatokra és ne keresztezzük egymást például egy fazék forró vízzel.

„Használjuk bátran azt a vendéglátásban megbízhatóan használt mondatot: „Vigyázz, mögötted!” – javasolja privát séfünk, M.J. Ezzel figyelmeztethetjük egy éppen késsel vagy forró vízzel dolgozó családtagunkat, megelőzve az ütközésből eredő baleseteket.

Vágási balesetek konyhán kívül bármilyen barkácsolási, kertészkedési tevékenységnél előfordulhatnak. Huzalozás, fűnyírás, szerelés, bárhol, ahol éles felületekkel dolgozunk. Ezért is fontos, hogy eszközeid jól karban tartottak és megfelelő módon tároltak legyenek!


És puff!

Legyen szó ablak pucolásról, magas helyre pakolásról, szerkény tetejének letakarításáról, kádból kilépésről, tetőn végzett munkáról, a leesés, elesés lehetősége adott. Ha „szerencsés” vagy zúzódással, horzsolással, ficammal „megúszhatod”. Egy törés akár komolyabb és maradandó sérüléshez vezethet, pláne idősebbeknél. Ilyen például a combcsont törés is, ami egy idősebb, már csontritkulásos embernél élete végéig gondot okozó probléma lehet.

M.J. privát séf hagymavágás

Séfünk néhány hasznos tanácsa a konyhához, melyeket videóiban is megtalálhatsz:

Sajátítsd el a megfelelő technikákat.  Ebben a videóban pontosan megtanulható, hogyan vágd fel a hagymát!

A sütés és főzés során lehetőség szerint nyisd ki a konyhai ablakot, még akkor is, ha hideg tél van. Ez főleg akkor fontos, ha gáztűzhelyt használsz, hiszen a főzés során termelődő szén-dioxid túl nagy mennyiségben életveszélyes lehet. Lehetőség szerint teljesen nyitható ablak legyen a konyhában is.

A gázt, ha már nem használok, kapcsold ki. Ugyan így a villanytűzhelyt is. Így nem csak az égési veszélyt akadályozod meg, de spórolhatsz az energiával is.

Az elektromos konyhai kisgépeket csúszásmentesen, száraz felületen használd. Ha csúszik, egy nedve konyharuhát tegyél alá, ami segíthet abban, hogy nem mozduljon el az edény a felületen.

A darálók, aprítók használata során nem szabad a munkafolyamatot kézzel gyorsítanod: darálóba nem told az aprítani valót kézzel!

Használat után a kisgépeket azonnal áramtalanítsd. Kihúzásnál a gép csatlakozódugóját kell megfognod és kihúznod, a vezetéket megrántani nem szabad. Amennyiben nem így teszel, úgy az egész dugaljat kiszakíthatod a falból, amely igencsak áramütés veszélyes dolog.

Csodás dolog együtt főzni, de gyerekek csak akkor segítsenek a konyhai feladatokban – vagy csinálják egyedül őket – , ha már biztonsággal kezelik a kisgépeket, de akkor is kizárólag szülői felügyelet mellett.

Figyelj a konyha tisztaságára! A padlóra leeső ételdarabok, vagy lecsepegő folyadékok csúszás, és baleset veszélyesek.  Arról nem is beszélve, hogy fertőzésveszélyesek lehetnek, ha elérhetetlen helyekre folynak, esnek be.

A tűzhelyre helyezett nyeles edényeket úgy használd, hogy a nyele ne lógjon túl a tűzhely szélénél. A kilógó nyelekbe beleütközhettek, és könnyen leforrázhatjátok magatokat.

A fedővel ellátott edényeket óvatosan emeld le. Legjobb, ha csak résnyire emeled fel egy oldalon, közben a fejedet eltartod a felcsapó gőz irányától. Praktikus, ha üvegfedővel ellátott edényekben és lábosokban főzöl, hiszen így folyamatosan szemmel tarthatod a készülő ételt, és nem kell állandóan emelgetni a fedőt.

A magas fokra felhevült tepsikhez és edényekhez sütőkesztyűvel, több rétegűre összehajtogatott  konyharuhával nyúlj, így elkerülheted a kezed megégését, felhólyagosodását.

Gáztűzhely esetében a gázláng ne érjen túl lehetőség szerint az edény oldalán, mert így már a levegőt is melegíti, nem csak az ételt miközben könnyen megégetheti a kezedet a fedő leemelésekor, az étel megkeverése, kóstolása esetén.

Mindezekből láthatod, az otthon, édes otthon bizony veszélyekkel teli terep lehet, ha nem figyelsz oda, nem beszéled meg családoddal, hogyan lehet biztonságosan együtt élni.Mert a baj hamar megtörténik! És bár rendelkezel élet, vagy baleset biztosítással, az esetlegesen elvesztett egészséget nem adja vissza senki!

———-

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztam! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: Facebook, Instagram, YouTube

Posted in Beltér, Mozaik.