Dimbes-dombos telkek problémája

Amikor keresed álmaid telkét, sokszor nem egy teljesen vízszintes telekbe szeretsz bele, mert elvarázsol az onnan élvezhető kilátás. Ám itt jön a probléma: hova és hogyan épüljön fel a ház?

Természetesen az első támpont a helyi építési szabályzat, amely meghatározza az ingatlan elhelyezkedésének alapvető szabályait: oldalhatáros, szabadon beépíthető, vagy mekkora legyen az előkert mérete stb. Ezeket kötelező betartani.

Ezt követi a kísérletezgetés: akkor hova is kerüljön? Az alábbi lehetőségek megismerése segíthet a tervezővel való egyeztetéshez:

Ezeket a variációkat figyelembe véve kialakíthatod a ház megközelítését, szintjeinek elrendezését, a későbbi kert elhelyezkedését, így nagyon sok földmunkát spórolhatsz meg. Az elhelyezkedésnél fontos lehet a kivitelezés megközelíthetősége, az építőanyagok tárolása szempontjából is, érdemes ebből a szempontból is átgondolni az elképzeléseidet. Vagy gondolj csak a tájolásra: hol kel és hol nyugszik a nap? Hol lenne jó a terasz, amely a reggeli kávé vagy a napnyugtánál elkortyolt bor helye lesz?

Egy szó, mint száz: egy domboldalra megfelelően megépített ház, csodás otthonná válik, ha okosan tervezik meg!

Sima vagy dimbes-dombos telek az álmod?

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.