Plusz, mínusz – Eladás, bérbeadás adózása

Bármilyen adózási kérdés, hivatali ügyintézés merüljön is fel, már a fejünket fogjuk, hisz tudjuk: egyik sem gyerekjáték. Egy jó könyvelő vagy ügyvéd sokat tud segíteni, de mi magunk is több kérdésünknek utána járhatunk. Persze hiteles forrást kell hozzá találni!

NAV oldala

Az adóhatóság információs füzetekben részletesen leírja az adott évi adózási kötelezettségeket a magánszemélyek számára. Nagy segítséget nyújt továbbá a „Kalkulátor az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításához” felület, mellyel már konkrét számításokat is elvégezhetünk.

Magyarorszag.hu oldal

Regisztrációval – bizonyos menüpontokban anélkül – többek között az alábbiak segíthetnek:

  • leírásokat találhatunk címszavakra kereséssel (pl.: ingatlan, adózás stb)
  • Földhivatali-nyilvántartás (nem hiteles, hiteles és e-tulajdoni lap online ügyintézés) menüponttal előzetesen részleges vagy teljes információkat kérhetünk le a megvásárolandó ingatlanról pontos cím vagy helyrajzi szám megadásával
  • ügyintézésünkhöz rákereshetünk egyrészt önállóan az intézményre, az intézmény és a település megadásával a Közigazgatás szekció hivatalok rovatában, másrészt a keresőben. Hivatalra kereshetünk még egy adott intézményben vagy ügyben.
  • fenti rovatban időpontot is tudunk foglalni
  • jogszabályokra kereshetünk.

Egyre több hiteles felület segít eligazodni minket a jog útvesztőiben. Inkább többször nézz utána és keress megfelelő szakembert az ügyintézéshez, ha nem magad intézkedsz.

Te még milyen olvasnivalót ajánlanál másoknak?

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.