Egy élettel teli zöld liget

A tatabányai Ifjúsági Park (általánosabb nevén a Liget) nagyon hangulatos része Óvárosnak,  a Tulipános Ház (1924), a Jászai Mari Színház, Népház (1917), a Gőzfürdő ölelésében.

A parkot az 1920-as évek elején alakították ki a mostani helyén. A zöld övezet gyorsan népszerűvé vált az itt élők körében.

Az erdő beparkosítása az értékes faegyedek megtartásával, az állománynak a kor divatja szerinti díszfa és cserjefajokkal történő kiegészítésével, sétányok, virágágyások és utcabútorok kihelyezésével történt.

Virágkora után hanyatlásnak indult a terület, ezért 2017-ben megindultak a felújítási munkálatok. A tervezéskor arra törekedtek, hogy a mai igényeknek megfelelő, új funkciókkal bővített, a liget történetére is visszautaló parkot alakítsanak ki.

A kiszáradt balesetveszélyes fákat kivágták, helyükre újakat ültetnek, felújították a tó két végében található hidakat, a szigetre vezető hidat pedig kicserélték. Megújulnak a sétányok burkolatai, padokat, hulladékgyűjtőket, útbaigazító és információs táblákat helyeznek ki. Újjáépítették a sziklakertet, vízforgatót és szellőztetőt telepítettek a tóba, bővítették és megújították a közvilágítást, valamint a parkot bekerítették és éjszakára zárhatóvá tették.

A Semmelweiss utca (Gőzfürdő) felőli oldalon található Ligeti Miklós I. világháborús emlékműve (1926), melyet a bányász áldozatok emlékére hoztak létre.

Emellett emléket állítottak a parkban Tatabánya bányászatához kötődő, a város fejlődéséért sokat tett embereknek, akiknek mellszobrai a tó menti sétányon kaptak helyet.

A tanösvény megtételével könnyed sétával lehet felfedezni a 3 hektáros természetvédelmi terület rejtett kincseit. A sétányon 10 db információs tábla a területen élő különleges növény-, és állatvilágot ismerteti meg velünk közelebbről: a lágyszárú növényeket, a gerincteleneket, a kétéltűeket-hüllőket, a madarakat, az emlősöket, és a vízi, vízhez kötődő, illetve a szárazföldi élővilág élőlényeit. Az ösvény szakmai felelőse Mucsi Ádám természetvédelmi mérnök.

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Videóink.