Egy különleges „trón” története

Megegyezhetünk abban, hogy az egyik legkényesebb terület egy otthonban a WC. Maga a WC használata is eléggé tabu témának számít. Pedig régen egészen másképp álltak hozzá és igencsak nagy változásokon ment keresztül.

Az ókor

“A táboron kívül legyen egy helyed, hogy kimehess oda. És ásód is legyen a fegyvered mellett, hogy gödröt áss vele, és ha felkelsz, betakarhasd azt, ami elment tőled.” – mondja már a Biblia is.

Krétán már feltalálták a vizes megoldást: egy patak fölé építették azt a trónszéket, ahová a király is gyalog járt, mindezt mintegy 3500 évvel ezelőtt.

Szíriában ie. 3333-ból, Indiában ie. 2500-ból, a Perzsa-öbölben pedig ie. 1000-ből származó leletet találtak, amely vízöblítéses wc-ről tanúskodik.

Az ókori Rómában viszont már ismerhették a vízöblítéses wc-t, a kialakított csatornáknak köszönhetően. Egyes régészek szerint még korábban, már Mezopotámiában is alkalmazták ezt a módszert.

Az ókori WC-k mindkét nem számára elérhetőek, vagyis koedukáltak voltak. Latrinákhoz hasonlítottak, amelyek alatt egy vízzel teli csatornába hullott az. Ebből a fekáliás vizet kivezették a lakott helytől távolabbi folyóba vagy épp a tengerbe.

Rómában a korabeli  WC öblítésére néha tengervizet is alkalmaztak. Ez ezért is volt előnyös, mert a sós öblítővíz a kórokozók nagy részét is elpusztította.

Ie. 70-ben, az etruszk királyok idején épült meg a Róma környéki mocsarakat levezető csatorna, a Cloaca Maxima, melyet Tarquinius Superbus hatalmas kockakövekből építtetett. Ez alkalmas volt a települési szennyvizek levezetésére is.

Diocletianus császár idejében, i. sz. 284-305 között  Rómában már 144 nyilvános árnyékszék volt, melyeket az állam rendszerint bérlőkkel kezeltetett.

Az altáj rendben tartására egy vödör ecetes vízben áztatott gyolcssal betekert vagy tengeri szivacsban végződő botot, ún. tersorium-t használtak.

Ezzel szemben a kínaiak már a II. századtól használták a papírt!

Vespasianus római császár 79-ben megadóztatta a nyilvános illemhelyeket, fia, Titus ezt helytelenítette: kijelentése a “A pénznek nincs szaga.” azóta is használt szállóigével felelt.

A középkor

A sötét középkorban nincsenek sem csatornák sem vízvezetékek.

Az emberek gyakran végzik a dolgukat az utcán, ahol éppen jól esik. Elképzelhető, mennyire orrfacsaró a bűz, ahogy a korabeli beszámolók szerint az ürülék és a szennyvíz az utcákon folydogál.

A várakban az árnyékszék tartalmát egy csövön át a falon keresztül vezették ki, néha épp az utca fölé. Valószínű széles ívben kikerülték az ilyen lukakat.

Az 1. században jelent meg a “francia WC”-nek nevezett árnyékszék, amelyet nem épületen belül, hanem az udvarokban állítottak fel, jellemzően házaknál, kisebb településeken. A nagyobb lélekszámú városokban továbbra is mindent elborított a kezeletlen szennyvíz.

Mindez melegágya lett a korabeli nagy járványoknak. A városatyák kezdtek ráeszmélni a helyzet tarthatatlanságára, ezért 1539-ben Párizsban törvényt hoztak arról, hogy mindenki felelős a saját piszkáért, s kötelezővé tették a házi pöcegödröt. Sajnos nem nagy sikerrel.

Meglepőnek tűnhet, hogy Párizsban az emberek előszeretettel végezték a háztetőn a dolgukat. Épp ezért is a 16. század végén előírták, hogy ha az ember az utcára kívánja önteni a bilije tartalmát, előbb kiabálnia kell.

A 17-18. század főúri köreiben az előkelőségek már kifinomultabb módszereket használtak. Az egyik ilyen a bili. Míves, akár aranyozott kis edénykéket, amelyek tartalmát aztán a szolgák sietve eltüntették egy árokba.  Az élelmesebbek el tudták adni trágyának.

Később, hogy megkönnyítsék bilihasználatot, egy lyukas széket, ún. commode-t használtak. Ennek már egy kis fedele is volt, ami biztosította a bűz elzárását.

A bilit hordták hosszabb utakra, látogatóba, társadalmi eseményekre, még misére is. Mivel ez utóbbiak sokszor igencsak hosszúra sikeredtek, az edényke jó szolgálatot tett. A hölgyek jobb helyzetben is voltak, ugyanis a bő szoknya alatt elvégezhették a műveletet. Már csak a szolga diszkréciója kellett, aki eltüntette a bili.

Versailles-ba minden megfelelően öltözködő arisztokratának szabad bejárása volt, megszemlélhette őfelségét és végig járhatta a kastélyt. Sajnos az épületben fél tucat árnyékszék, ha jutott az ott napjában megforduló több ezer nemesre.

Az előkelőségek bokrokban és virágágyásokban, még rosszabb esetben üres kandallókban, elhagyott folyosókon és sarkokban könnyítettek magukon. A Versailles folyosóin terjengő elviselhetetlen bűzt számos ott megforduló követ és utazó említi beszámolóiban, illetve Saint-Simon herceg is rendre panaszkodik róla híres naplójában.

Az újkor

Angliában 1589-ben a Stepney-i illetőségű angol költő és polihisztor, Sir John Harington (1561-1612) megalkotta a lehajtható fedelű, vízöblítős illemhelyet.

Ez 3 év múlva I. Erzsébet meg is látogatta. Olyan nagyra tartotta, hogy beszereltette palotájába is.

A Water Closet elterjedése azonban csak a 19. század harmadik harmadára tehető. Ez a vécétípus először Angliában hódított tért, ezért nevezik Magyarországon angolvécének, s ezért vécé – Water Closet – a neve minden magyar vécének is.

A nagy ötlet voltaképpen nem a tartály, hanem a vízvezetéken alkalmazott S-kanyar volt (szifon), amely a szag kiáramlását akadályozta meg: így a klozetot a lakáson belül is el lehetett helyezni. Ez az újítás valószínűleg a szintén angol Thomas Crupper (1837-1910) bádogostól és későbbi vécégyárostól származott.)

1778-ban az angol Joseph Bramah (1748-1814) korszerűbb vízöblítéses illemhelyet szabadalmaztatott, amely a fizika törvényének megfelelően a közlekedőedények elvére építve teljesen szagtalanította a rendszert.

1829-ben a bostoni Tremont Hotel volt az első szálloda, ahová modern WC-ket szereltek be.

Ezek 00 számmal való jelzése is a 19 századból származik, amikor is a szállodákat felszerelték ezekkel a helyiségekkel. Mivel a szobák számozása 01-től indult, az általában a folyosó elején található mellékhelyiségek így a 00 számozást kapták.

Hazai vonatkozás

A magyarság e témában nem dúskál érdekes sztorikban, hiszen mi lovas nemzet voltunk. Házaink sem nagyon voltak, így nem szenteltünk különösebb jelentőséget wc-k kialakításának.

Egy magyar lovas, ha kényelmesen akarta elvégezni a nagydolgát, ledöfte dárdáját a földbe és abban megkapaszkodott. Ez még később, a letelepedés után is szokásban maradt olyan formában, hogy két karó volt leszúrva a ház mögött a földbe.

Nyelvemlékeinkben  csak 16-19 század óta találhatóak meg a WC-re utaló szakvak:  rötyi, budi, klotyó. Az első szoba wc-k egyike gróf Széchenyi István nevéhez fűződik, ő 1840-ben hozott Magyarországra egyet. Ezt mutatja be képünk.

És hol tartunk most? Magyarországon még mindig sok településen nem elérhető a szennyvízhálózat, tanyákon, kistelepüléseken több helyen nincs vízöblítéses WC.  Szomorú!

A másik, ami azonnal eszedbe jut a nyilvános illemhelyekkel kapcsolatosan: hogyan használjam?

Te is kedves Olvasó rettegve ülsz az olyan wc ülőkére, amely nyilvános mosdóban található? Bombabiztos módszerként hordasz magaddal összehajtogatott, direkt erre a célra gyártott ülőke alakú papírt, amit ilyenkor leterítesz az ülőkére, vagy wc papírt használsz az ülőke beborításához?

A szakemberek azt mondják, hogy ezzel akár még több baktérium veszélye leselkedhet ránk, mivel a wc ülőkéket úgy tervezik, hogy a lehető legkevesebb baktérium tapadhasson meg rajtuk, amelyhez az ülőke formája és anyaga egyaránt hozzájárul. A wc papíron ezzel szemben könnyen megtelepedhetnek a különböző baktériumok, ha pedig ezzel még be is teríted az ülőkét, a baktériumtanya kellős közepén foglalsz helyet. Azt javasolják, hogy ha semmiképpen sem szeretnénk leülni inkább guggoljunk a deszka fölé, és ne felejtsük el megmosni kezünket a WC használata után.

És otthon mi a helyzet? Milyen sűrűn és milyen tisztítószerekkel takarítod? Naponta letörlöd speciális törlőkendővel? Hetente egyszer csinálsz egy nagytakarítást? Várjuk a jó tippeket!

És már csak egy nagy kérdés: legyen a wc előtt szőnyeg vagy nem? Neked mi a véleményed?

———-

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztam! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Beltér, Mozaik.