Hamm, bekaplak!

Az evőeszközök nagy átalakuláson mentek át. Az első kanalakat kagylóból, kőből, fából készítették. A 35.000 évvel ezelőtti késeket inkább ételkészítésre használták. Mai formájukat akkor nyerték el, amikor nyelet erősítettek hozzájuk. Az első villa, mely kétágú, római találmány volt. Európa nagy részén csak a 16-17 században terjedt el.

Mindennapos használati tárgyaink az evőeszközök, de odafigyelünk rájuk?

Használat után minél hamarabb áztasd be vagy mosd el őket. A nagy kéntartalmú ételek (tojás, főzelékek) a sós és a savanyú ételek, ha sokáig rajta vannak, elszínezhetik, felmarhatják a felületüket.

A késeket, rozsdamentes evőeszközöket azonnal töröld el, mert a levegőn foltosan száradhatnak meg.

Szelektáltan tárold őket, így nem szúrja meg a kezed egy túlnyúló kés vagy villa, amikor kiveszel egyet.

Ezüstjeidre még jobban oda kell figyelned:

  • Lehetőleg kézzel, kímélő mosogatószerrel tisztítsd őket.
  • Soha ne hagyj rajtuk sokáig maradékot, mert elszíneződhetnek.
  • Savmentes selyempapírba csomagolva érzik magukat a legjobban.
  • Ha gyümölcsöt szeretnél benne tálalni, mindig béleld ki valamilyen papírral vagy szövettel.
  • A gumi ősi ellensége, tartsd tőle távol.
  • Ha ezüst virágtartód van, a hervadt virágot azonnal vedd ki, a vizet naponta akár többször is cseréld benne.
  • Ma már sokfajta ezüst tisztítószert vásárolhatsz, mindig olvasd el alaposan a felhasználási útmutatót.

A műanyagok elterjedésével egyre több evőeszköz is ebből készül. Megoszlanak a vélemények ezek ártalmasságáról, hiszen sok olyan alapanyagot használnak, melyek károsak, mérgezhetik a használójukat. Járj utána te is, mit vásárolsz!

Ha nem mindennapi evőeszközzel találkozol egy étteremben, vendégkőben, nyugodtan kérdezz rá a pincérnél, milyen ételhez készítette ki, mert elveszhetsz a halvilla, halkés, rákvilla, rákkés, osztrigavilla, csigavilla, csigafogó, homárvilla, kaviárkés között.

Alapszabályként elmondható, hogy a halételt mindig halkéssel és halvillával fogyasztjuk – persze nem a halászlét. A halkés külön penge és él nélkül készült evőeszköz, mely nem vágja el a szálkát, így még véletlenül sem aprózódhat el. Bár hozzátartozik a terítékhez, de általában nincs rá szükség, mivel a hal könnyen darabolható villával is. A legjobb megoldás, ha filézve rendeled meg a halételt.

A héjas rákok legismertebbike a homár, a languszta. A homár elfogyasztásához rendes kést, rendes villát, valamint homárfogó kell a héjhoz és egy különleges villa a farok húságnak elfogyasztásához. A homárt kérésedre félbevágva teszik eléd.

Az osztriga sokféle formában készíthető el. Az étteremben már kinyitva teszik eléd, osztrigatányéron zúzott jégre helyezve. Egy sima villa is megteszi a fogyasztásához.

Persze sorolhatnánk a különféle fogásokat, melyiket mivel eheted, de ezekre az ínyencségekre majd egy ünnepibb időszakban visszatérünk.

Addig marad a kedvenc kanál, kés, villa!

Neked milyen a kedvenc evőeszközöd?

Posted in Beltér, Mozaik.