Hideg kívül, hideg belül

Jön a hideg, szeles idő, már készíted elő a vastag kardigánt, köntöst, amiben otthon melegen tartod magad.

A legrégebbi panelházak még a 60-as években épültek. Falaiból az akkori – rossz minőségű – polisztirol szigetelés szinte eltűnt, így hőszigetelésük nagyon leromlott. Ez az oka a hideg falaknak, a hideg felületen folyamatosan lecsapódó párának, a penészesedésnek és akár a gombásodásnak.

Ezt a problémát egymagad nem tudod megoldani, a precíz és végleges megoldáshoz csak a közösség összefogásával lehetséges, mert hatékony utólagos hőszigetelést kívülről, a fal külső oldala felől, a teljes ház felületén érdemes készíteni.

Ezt az ügyet a közös képviselőnek kell kézbe venni. Kérjetek tőle tájékoztatást, hogy az adott területen milyen támogatási formák vehetők igénybe ilyen célra. Sokféle lehetőség van (önkormányzati támogatás, új Széchenyi-terv, panelrekonstrukciós programok, kedvező hitelek. Ezek törlesztő részleteit kitermelheti az energia-megtakarítás nyeresége, de igyekezzetek minél pontosabban meghatározni a költségeket és a várható bevételeket.
Ez a megoldás egyébként műszakilag sokkal kedvezőbb, mint a belső, utólagos hőszigetelés.

Persze több okból is meghiúsulhat a kezdeményezés: túl sok a családonkénti önerő vagy nincs elég tartaléka a társasháznak az induló költségek fedezetére. Ekkor persze marad a hideg fal belső szigetelése, ami sohasem lesz tökéletes.

A leggyorsabb a megtisztított, penészgátlóval kezelt falra hőszigetelő tapétát ragasztani. Ennek belső oldalán 4-5 mm vastag polisztirolhab szigetelés található.

Ennél hatékonyabb, ha a falra egy távtartó lécrácsot csavarozunk fel, annak közeit ásványgyapot szigetelőanyaggal töltjük ki, majd a léceket gipszkarton borítással látjuk el és tapétázzuk. Ezzel a szigetelő szerkezettel nem árt a sarkoknál “befordulni”, mert az ún. hőhidak ott még nedvesedéseket okozhatnak. A belső szigetelés a fal hidegérzetét megszünteti, ott már penészedés sem lép fel, de sajnos megvan annak a veszélye, hogy a hőszigetelő szerkezet belsejében, a hideg falon páralecsapódás keletkezik, amely később penészesedhet.

A társasházak sokasága várja, hogy a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer keretében elindított Otthon Melege Program alprogramja, a „Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” pályázata újra lehetőséget nyújtson részükre. A pályázat kezelője az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft (nfsi.hu).

Te hogyan védekezel a panelban a hideg ellen?

Posted in Kivitelezés, Mozaik.