Kit válasszak?

Van, amikor már meghaladja a tudásunkat, képességeinket és szabadidőnket egy javítás vagy felújítás. Mivel általában bizalmatlanok vagyunk az idegenekkel szemben és a média is folyamatosan a trehány szakemberekről beszél, felvetődik: kit is válasszunk?

Kérdezd meg ismerőseidet, rokonaidat kivel végeztették el a hasonló munkákat, amivel elégedettek voltak, tudakoljátok meg tőlük a szakember elérhetőségét.

Határozd meg pontosan mit és milyenre akarsz megcsináltatni, hisz nagyon költséges lehet, ha munka közben történik változtatás. Különösen igaz ez engedélyköteles munkákra is. Több olyan átalakítás is van, amiről nem is tudjuk, hogy engedélyköteles lehet! Például: helyiség funkciójának megváltoztatása (szobából konyha), medence építése bizonyos nagyság felett, terasz, teraszfedés kialakítása, stb. Az engedélyezés tervezést követően bejelentési kötelezettséggel jár, melynek átfutási idejét bele kell kalkulálni a kivitelezési időbe.

Segítség lehet és jól használható kontrollnak, ha terveidről, igényeidről leírást adsz, melyet átvetetsz a szakemberrel. Jól jöhet még vázlatrajz, méretmegadás is, de a képek is jól jöhetnek.

Kérj több árajánlatot is, figyelj arra, hogy azonos tartalmúak legyenek.A helyi kamaránál segítséget kaphatsz szerződés készítéshez, a szakember kontrolljához.

Rögzítsétek azt is, kinek kell majd eltakarítani a törmeléket, szemetet. Fontos kijelölni az építési anyagok tárolási helyét, a munkavégzésre kijelölt terület nagyságát, a megközelítési útvonalakat. Határozzátok meg kinek a feladata az anyagbeszerzés, a munkálatokat a hét melyik napjain, hány órától hány óráig végezhetik.

Egyezzetek meg abban, ki és mire használja fel a bontott anyagokat, mi lesz az esetleg feleslegessé vált maradékokkal. Egy szép kerti sütő a bontott téglából, kényelmes pad a maradék faanyagból jónéhány forintot takaríthat meg neked.

Nagyobb volumenű munkáknál nézd meg, hogy lakásbiztosításod fedezetet nyújt-e például a szomszédoknak okozott kárra. Kérd el a kivitelező, a szakember felelősségbiztosítási kötvényét, melyben le tudod ellenőrizni az érvényességét és a fedezeti pontokat.

Csak az összes hiba kijavítása és pótlás után fizesd ki teljesen a szakembert.

Ne feledkezz meg arról, hogy a szakemberek is emberek: szükségük van ételre, italra, WC-re!

Te mi alapján döntenél még?

Posted in Kivitelezés, Mozaik.