Ítéletidő – szakad az eső

Napjainkban egyre gyakoribbak az özönvízszerű esőzések, mint ahogy azt a napokban is megtapasztalhattuk. A megnövekedett vízmennyiséget pedig a csatorna csak akkor fogja bírni, amennyiben gondoskodsz annak megfelelő elvezetéséről.

Az esővíz-elvezető rendszernek – látható része az eresz és a függőleges csatorna – alapvetően gondoskodnia kell a felesleges csapadék elvezetéséről, melyhez manapság leggyakrabban PVC csöveket használnak. Mégpedig azért, mert így könnyen és gyorsan megépíthető a csatorna, valamint – a hőre lágyuló műanyagból készült csövek – megfelelő szigetelőképességgel, illetve rugalmassággal rendelkeznek.

Azokban a házakban, ahol régi eternitcsövek vannak mihamarabb le kell őket cserélni. Még akkor is, hogyha a függőleges járat hosszában történő teljes kibontása komoly költségekkel, valamint többletmunkával fog járni.
Egyrészről azért, mert az eternit a hagyományos csövekhez képest sokkal gyorsabban amortizálódik. Amennyiben a 60-as, 80-as években vagy még régebben épülő házban laksz, akkor az eltelt idő alatt sok eternit cső már annyira elhasználódott, hogy egyáltalán nem tudja ellátni a feladatát.
Következésképpen a cső az esővizet teljesen átengedi, amely a ház falán beázás-szerű nyomokat fog okozni. Másrészről, az eternit az azbeszt tartalma miatt rákkeltő is lehet. Az anyag szálló pora ugyanis a tüdőbe kerül, s ott betokozódva hosszabb távon komoly megbetegedéseket okozhat.

Ha leszakad az ég

A nagyobb esőzések alkalmával nem csak víz kerülhet az ereszcsatornába, hanem falevelek, faágak, sár, sőt akár gyökerek is bemosódhatnak. Amennyiben szűrőt építünk a függőleges csatornába és levélfogót az ereszbe, akkor elejét tudod venni a dugulásnak. Persze évente célszerű közelről is átvizsgálni minden egyes szakaszt.

Mit kell tenni, ha mégis dugulás keletkezett?

Amennyiben a gondos odafigyelés ellenére is megtörtént a baj, akkor mindenképpen hívj szakembert, aki magas nyomású csatornatisztító berendezéssel hatásosan kezelni tudja a problémát. Semmiképpen se próbálkozz magad a dugulás megszüntetésével, hiszen az esetek túlnyomó többségében csak romlik a helyzet.

Nagyobb viharosabb esőzések után javasolt végignézni az egész rendszert, mert a nagy szél is kárt okozhat benne nem csak a csapadék!

Posted in Kültér, Mozaik.