Pakk-olás

Költözünk! Nem egy egyszerű dolog megszervezni, hogy minden gördülékenyen menjen. Ha alaposan át akarod gondolni a teendőket, rájössz, hogy mennyi mindenre kell ügyelned. Lássunk egy elég részletes tervet.

Egy hónappal a költözés előtt

Döntsd el hogyan költözöl – egyedül, sok fordulóval saját/kölcsön autóval, barátokkal, bérelt kocsival, költöztetőkkel – és nézz utána ki a legjobb, mikor a legjobb, hogyan a legjobb. Fontos: Egyes cégek „csak” szállítmánybiztosítást kötnek, magyarul a biztosítás csak a teherautóra pakolástól a lerakodásig szól, pedig a legtöbb kár nem akkor, hanem az épületen belüli mozgatás és szerelés közben keletkezik. A legjobb olyan céget választani, amely biztosítást köt az összes járművére, a teljes személyzetre, még a szerződéses alvállalkozókra is, mindezt a bútorok felemelésétől az új helyen történő lerakásig.
Szelektálj – nézd át mindened, csak azt vidd magaddal, amit tényleg muszáj, a többit dobd ki, add el vagy ajándékozd oda valakinek. Például Vöröskereszt vagy valamilyen karitatív szervezet szinte minden településen található.

Két héttel a költözés előtt

Tervezd meg mi hova fog kerülni, egy előre megírt helyiséglista sokat segíthet a lepakoláskor. Szerezd be a csomagoláshoz szükséges cuccokat:
– dobozok,
– nagy kék IKEA szatyrok – ha ráérzel, dobozok nem is kellenek,
– „puki” fólia – barkácsboltokban lehet kapni kb. 25cm átmérőjű tekercsben, kis háztartáshoz 1, nagyobbhoz, vagy ahol sok a törékeny dísztárgy 2 tekercs elég lehet,
– rongyok, régi lepedők, takarók,
– cellux (a szélesebbik fajtából) és 1-2 tekercs papír ragasztó szalag,
– szemetes zsákok – költözésnél mintha kettesével használnánk őket, nagyon fogynak.

Egy héttel a költözés előtt

Takarítsd ki az új helyet, ne maradjon ki az ablakpucolás sem, így már csak a költözés utáni piperetakarítás marad. A garázs, raktár, padlás, pince összepakolását se feleddminden, amire a következő hét alatt nem lesz szükség, jobb ha minél hamarabb dobozba kerül, lesz elég pakolnivaló ezek nélkül is. Ami mindenképp maradjon elől, az a szerszámos láda, lehet, hogy valamit szét kell szedni és újra összeszerelni. Pakold el a nem minden nap használt dolgokat, ám ne feledd  ráírni mindegyikre, mi van benne és hova kerül az új helyen.

Elintézendő ügyek: lakcím, számlák, közüzemi dolgok és szolgáltatók. Az eddig megkérdezettek szerint a költözés legrosszabb része, sokkal fárasztóbb a pakolásnál, sokan a cipekedést is szívesebben választják, de mégis meg kell csinálni. Az új lakcímkártyának van egy romantikája és nagyon kényelmes, ha az új helyen már van internet is a beköltözés estéjén. Ha van újság előfizetésed vagy valahonnan szoktál rendszeresen rendelni, akkor változtasd meg a címedet.

Akár cég, akár barátok, fixáld le, legyen meg, hogy melyik nap (mennyiért) és mikor lesz a költözés, ki milyen feladatot kap, no és papucsban vagy szandálban nem engedsz senkit sem cipekedni.

A hűtőszekrényt előző nap olvaszd le és töröld ki, ne a cipekedők ölébe csöpögjön a víz. A szőnyegeket vidd el a tisztítóba, már a tiszta szőnyegek kerüljenek be az új otthonodba. Minden fiókot, mely benne marad a szekrényben, erősen ragaszd le, így szállításkor nem fog kiesni és darabokra törni.

Költözés előtti utolsó napok 

Pakolj el mindent kivéve a mentő csomagot – erről később. Ellenőrizd le, hogy a zárcsere az új helyen rendben megtörtént-e és jól is működik. Ciki lenne, ha nem tudnál bejutni a költözés napján! A költözés előtti napra már csak az ellenőrzés maradjon, csinálj szendvicseket, könnyen melegíthető egytál ételeket és egy kis rápihenés sem fog ártani.

A költözés napja

Utolsó simításként pakolj el minden, még elől lévő dolgot. Tarts eligazítást, bárki is segít, mindenki tudja, mi a dolga, beszéljétek meg ki mit csinál, hogy ne legyen kavarodás, hívd fel a figyelmet arra, hogy senki ne akarjon hősködni és most megmutatni, hogy mennyit bír egyszerre felcipelni a 4. emeletre,

Kezdjétek a nagyobb tárgyakkal, ha ezek megtöltik a költöztető kocsit a kis dolgokat még mindig könnyebb átvinni, mint a Bösendorfer versenyzongorát. Amit lehet, már a helyére rakd az új helyen – ugye milyen jó, hogy előre eltervezted mi hol lesz? Ne feledkezz meg arról, ha minden az új helyen van gyorsan takarítsd ki a régi helyet.

Mentőcsomag a költözés utáni első napra

Az első pár nap úgyis kizárólag a „hol van” illetve a „nem láttad-e a valamimet”-ről szól, de legalább a legfontosabb dolgokat nem kell így keresgélni. Mi is kerüljön bele?

 • wc papír (annyi tekercs, amennyi wc lesz az új házban)
 • egy kis neszeszer, amiben van: körömolló és vagy reszelő (költözéskor a körmök törnek), dezodor, tusfürdő, szappan, sampon, balzsam, akinek lételeme: krém
 • a mindennapi gyógyszerek, és legalább egy levél fájdalomcsillapító valamint lázcsillapító
 • elsősegélydoboz
 • törölközők, mindenkinek 1 db + 1 db a mosdóhoz
 • egy váltás tiszta ruha mindenkinek
 • ágynemű vagy hálózsák
 • telefonok, laptopok és töltőik
 • legfontosabb iratok
 • gyerekeknek: a kedvenc játék(ok) és minden, ami egy napig kellhet, feltéve,ha nem passzoltad le őket a nagyszülőkhöz, ami megfontolandó!
 • állatoknak: alom, alvóhely, etető-itató tálkák és egy napi étel (szintén csak akkor, ha veled együtt költöznek, ami valószínűleg megviseli őket, szóval a helyük legyen rendben!)
 • pár szendvics, ha el akarod kerülni a pizzarendelést
 • víz, vagy amit szívesen isztok
 • pár evőeszköz, az első reggelihez az új helyen – legalább 1 kés és egy kanál és aki kávézik, annak bögre
 • konyhai papírtörlő és szemetes zacskó
 • a költözésnél elengedhetetlen takarítószerek.

Mindezek után pedig élvezd az új otthonodat!

Posted in Beltér, Mozaik.