Bab, füstölt csülök, kolbász, hosszadalmas előkészítés – M.J privát séf

Magyar konyha kedvenc alapanyait gyúrja össze a Jókai bableves, ami legtöbbetek nagy kedvence lehet!

A leves Jókai Mór (1825-1904) a mai napig legolvasottabb írónkról, a magyar romantikus próza kiemelkedő alakjáról kapta a nevét, aki – mostani szóhasználattal – igazi gurman volt. Különösen kedvelte ezt a tartalmas bablevest, amelyet kedvenc nyaralóhelyén, Balatonfüreden, helybéli vendéglősök készítették.

Aki keresi az „eredeti” Jókai bableves receptjét, ne tegye! Az idők folyamán ez is több verzióban létezett, mint minden étel ez is az idők során átalakult, hisz: „Ahány ház, annyi szokás”!

Ügyelj a lé és a tartalom arányára, legyen leveses a leves!

Tálaláskor a csipetkére merd a levest és ízlés szerinti tejfölt tegyél a tetejére.

Hozzávalók 6 főre:

45 dkg mirelit fejtett bab
30 dkg nyers füstölt hús csont nélkül
2 pár debreceni kolbász
2 közepes fej vöröshagyma
1 nagy fej fokhagyma
4 db babérlevél
1 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 közepes sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
zellerzöld vagy 2 vékony szelet zeller
só ízlés szerint
2 dl tejföl illetve ízlés szerint a tálaláskor a leves tetejére

Csipetke levesbetéthez:
2 db egész tojás
liszt, amennyit felvesz
csipet só

TIPP:
Fontos: A csipetkét ne tedd a levesbe kifőzés után, mert elszívja a leves levét, ezzel akár főzelék sűrűségűre is megváltozhat az állaga.

Desszertnek ajánlom mellé a kolbászos pogácsát, melyet privát séfünk útmutatása alapján Ti is elkészíthettek!

kolbaszos pogacsa

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Mozaik, Videóink.