juhtúrós sztrapacska

Juhtúrós sztrapacska

Magyaros ételeink között találunk bőven olyanokat, mely inkább az egész Kárpát medencére jellemzőek. Ilyen a sztrapacska is!

Északi szomszédunk hegyvidékein kevés alapanyag terem, található meg. Jellemzően a burgonya, a káposzta és a tejtermékek adják nagyrészét. Ezért igen találékonynak kellett lenni, hogy változatosság is legyen az ételekben. A legismertebb hagyományos szlovák étel, a juhtúrós sztrapacska, melyet hidegen és melegen is szívesen fogyasztanak.

A sztrapacska jelentése a szlovák strapaty (kócos, borzas) szóból ered. Ezt a tésztát hagyományosan deszkáról késsel szecskázták bele a vízbe, ezért kevésbé volt szabályos, minha galuskaszaggatón keresztül esne a vízbe. Ahogy a tányérra kerül, egy leginkább egy kócos, borzas kobakhoz hasonlított.

A sztrapacska fő alapanyaga – a galuskával és nokedlivel ellentétben – mindig a pépesre reszelt burgonya. Tehát, ha juhtúrós galuskaként említik is, mindig krumplival készül.

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg liszt
40 dkg nyers, reszelt burgonya
2 db tojás
1 teáskanál reszelt fokhagyma
ízlés szerint só
Tálaláskor a tetejére:
25 dkg juhtúró (brindza)
1 pohár tejföl
20 dkg főtt, füstölt hús
szeletelt lila hagyma ízlés szerint

TIPP:
Juhtúró (brindza) helyett pirított káposzta vagy libatepertő is kerülhet a tetejére, de vannak akik tejfölösen, sajtosan is szeretik.

Desszertnek ajánljuk mellé a csokoládéfánkot, melyet privát séfünk útmutatása alapján Ti is elkészíthettek!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Fix, Videóink.