Megfelelő a családi házad költségvetése?

Leendő családi házad költségvetését tartod a kezedben X ft/m2 áron, melyre rábólintottál: „Igen, erre van pénzem!” Biztos?

Még akkor is felteheted magadnak ezt a kérdést, ha a tervezővel és a kivitelezővel mindent átbeszéltetek. Pontosítottátok, hogy milyen, az épület működtetéséhez nélkülözhetetlen gépek és berendezések vannak a költségvetésben, milyen minőségű és áru burkolatok kerülnek a felületekre. No és meg is ígérted magadnak, hogy kivitelezés közben nem változtatsz mindezeken.

Ezekre is gondoltál?

Először is be is kell rendezni a házat. Van rá keret? Vagy csak abból gazdálkodhatsz, amit a kivitelezésen próbálsz megspórolni?  Nem fogod élvezni, ha új családi házadban olyan bútoraid vannak, amelyek nem tetszenek, viszont olcsók voltak.

Ha kezedbe veszed bármelyik cég katalógusát, láthatod, egy modern konyha ára valahol 800 ezer-1 millió forintnál kezdődik. Ha összeszámolod a berendezési tárgyak értékét, akár a ház értékének a fele is kijöhet, ha igazán felső kategóriában gondolkozol! Persze lejjebb lehet adni az igényeket és az árakat, de a ház árának nagyjából 20-25%-ával azért számolnod kell. A beltérre.

És a kültér? Kerítés, tereprendezés, törmelék elszállítás, kertépítés, egy kis hinta, egy kis homokozó, egy kis árnyékoló…és máris összejön a ház árának akár 10-15 %-a is.

Szerencsések azok, akik barkácsolásban jártasak és meg van hozzá minden eszközük és helyük, mert nekik „csupán” az alapanyagokat kell megvenni a fentiek létrehozásához. Persze szóba jöhetnek az ügyes kezű családtagok vagy ismerősök, barátok, de az ilyen fajta kivitelezéshez idő és türelem kell. Vagyis nem lesz gyorsan szép és élhető a otthonod.

Most csukd be a szemed és képzeld el mindegyik helyiséget. Járd be őket jó laposan, figyeld meg minden egyes négyzetcentiméterét. Mi hiányzik még a költségvetésedből: szobanövények, függönyök, szőnyegek, dekoráció, párnák, mécsesek, a lista akármeddig bővíthető.

Lehet, hogy ezeket a tételeket apránként vásárolod meg, de figyelj arra, hogy a keretedet, havi költségvetésedet ne borítsa fel!

Már a tervezés korai szakaszában gondolj mindazokra a tételekre, melyek segítségével a falakból otthon lesz!

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.