Mi kell az értékbecsléshez?

Az ingatlan bizonyítványa az értékbecslés. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a dokumentumokat, amelyek jellemzően szükségesek az ingatlan értékbecsléséhez.

A legfontosabb: 1 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap. Kezdetben elégséges a nem hiteles (szemle) jóval olcsóbban ki lehet kérni a Földhivataltól.

Térképmásolat. Ha nincs az épület feltüntetve a térképmásolaton, a használatbavételi engedély, vagy fennmaradási engedély, ha még nincs egyik sem, akkor jogerős építési engedély, vagy bármely dokumentum, mely igazolja az ingatlan státuszát.

Alaprajz szintenként, melyből kézzel készített egyszerű vázlat is jó, a nyílászárók berajzolásával és a helyiség méretekkel.

Ha a tulajdoni lapon nincs feltüntetve az ingatlan címe, igazolás az önkormányzattól.

Ha az ingatlan osztatlan közös, a használati megállapodás, vagy az ezt ábrázoló rajz.

Társasházaknál az egyéb helyiségek használata értéknövelő tényező, így az adott helyiség használatát, vagy a teremgarázs használatát, beálló használatát igazoló dokumentum.

Működő üzlet esetében működési engedély; telephely, üzem esetében telephelyengedély.

Minden olyan adat, dokumentum, ami segíti az értékelést, meggyorsítja a munkát. Ilyen lehet a meglévő energetikai tanúsítvány, bérleti szerződés, régebbi értékbecslés, vagy értékesítési információ, készültségi fok igazolása, településrendezési terv, stb.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy igazi értékbecslő a helyszínen is ellenőrzi és felméri az ingatlant. Időpont egyeztetésnél lehetőleg még a világosabb órákra állapodjunk meg, hogy a külső fotók megfelelő minőségűek legyenek.

A díjazásban előre és lehetőség szerint írásban állapodjunk meg. Az árat módosíthatja, ha nincs alaprajz, vagy egyéb további plusz feladat merül fel.
Egy hivatalos és hiteles értékbecslő tagja a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének (MIÉSZ), melyet igazolni is tudnak, így illetéktelenek nem juthatnak be ingatlanunkba.

Miért térhet el egy ingatlan két értékbecslése ugyanabban a pillanatban? Erről egy másik írásunkban olvashatsz majd!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak tartotta, kérjük ossza meg másokkal, valamint kövessen minket Facebook oldalunkon is! 

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.