Prizma vagy siló?

Fellelkesülve eldöntötted: márpedig holnaptól komposztálni fogsz. Ám ennek is több fajtájából választhatsz! A két legtöbbet használtat mutatjuk be.

A prizmakomposztálás

A kerti és konyhai hulladékok komposztálásának talán legegyszerűbb módja a prizmakomposztálás. A nyersanyagokat prizmaszerű halomba rakd fel, úgy, hogy a szélessége kb. 120-150 cm, magassága 50-150 cm legyen. Minél magasabb a prizma, annál jobban fel tud hevülni, de 1,5 méternél semmiképp se építsd magasabb! Az időjárás viszontagságaitól óvd a prizmát! Takard le olyan anyaggal, ami a levegőt átengedi, de a csapadékot nem!

Előnyei: nem kell külön komposztálót vásárolnod vagy készítened, közvetlen a talaj és a nyersanyagok közötti kapcsolat, könnyen bővíthető, forgatható és nedvesíthető.

Hátrányai: nem igazán esztétikus, a rovarok, rágcsálók és háziállatok könnyen széttúrhatják.

A silókomposztálás

Komposztsilónak nevezzük a komposztládákat, komposzttartályokat. Ilyet házilag is könnyen elkészíthetsz, számtalan formájuk ismert. A silók formája lényegtelen, lehet kerek vagy szögletes.

Ha komposztsilót vásárolsz vagy készítesz, figyelj arra, hogy

  • megfelelő méretű és alulról perforált legyen, valamint
  • biztosítsa a levegőztetést, nem csak alulról, oldalról is.

A silók fala készülhet fából, fémből, műanyagból. Ha fából készíted, célszerű környezetbarát felületkezelő anyaggal bevonni, hogy tovább tartson. A kezeletlen fa is alkalmas erre a célra, csak az időjárás és a lebontó tevékenységek hatására gyorsan korhadásnak indul.

Előnyei: nem túl drága, kis helyidényű, könnyen rendben tartható és jól bővíthető

Hátrányai: ha túl kicsi, akkor nehéz forgatni, gondozni.

Készen is vásárolhatsz komposztálót, mely általában zárt komposztáló edényt, ami sokszor újrahasznosított műanyagból készül. Legfőbb előnye, hogy kedvező esztétikai képet nyújt, könnyen biztosítható a levegőztetés, a komposzt belseje jobban felmelegszik. Véd az időjárási viszontagságoktól és a háziállatok sem tudják széttúrni. Hátránya, hogy sokba kerül, alaposabb ismereteket kíván (fontos, hogy helyesen állítsuk össze a kiindulási anyagokat!), nehezebb átforgatni, kitermelni belőle a komposztot.

Te melyiket választod?

Posted in Kültér, Mozaik.