Somló-hegy

Somló-hegyi kilátó

A Komárom-Esztergom megyei Vértessomló mellett a 315 méter magas Nagy-Somlón található egy 15 méter magas kilátó.

2015 októberében adták át felújítva, eredetileg katonai megfigyelőpontként működött a szovjet megszállás évtizedeiben, hisz 360 fokos panorámája miatt stratégiai pont volt.

Harmadik, legfelső szintjéről körbe tekintve a Vértes-Velencei-hegyvidék számos kistájára – pl. Bársonyos, Által-ér-völgy, Móri-árok, Zámolyi-medence, Vértes peremvidéke, Vértes-fennsík – nyílik remek kilátás, sőt tiszta időben a Bakony-vidék látványa is elénk tárul.

Ha alaposan kémlelünk, távcsővel és szabad szemmel egyaránt megtalálható a Szelim-barlang és a Turul, a közeli gerecsei bányák, a Körtvélyes geodéziai tornya, de a várgesztesi várat is megtalálhatjuk. Ezen kívül a majki kolostor tornyát, vagy a bányászmúzeumot is felfedezhetjük a közelben.

Messzebb észak felé a Kisalföld Dunát követő síkja terül el, kivételesen tiszta időben még a Pozsonyig húzódó Kis-Kárpátokat is láthatjuk.

Ha megcsodáltuk a látnivalókat, érdemes a kilátó tövében megpihenni hosszabb időre, ehhez kiváló fedett pihenő helyet és sütögető helyet találhatunk.

A kilátó pontos koordinátája: N47.51743 E18.37167 GPX

Vértessomlón a Rákóczi Ferenc utcán a piros sáv jelzésű úton indulj Észak-keletnek. Ez az utca később Erdősor utcára változik. Az utolsó házaknál, az Óhegy utca elágazásától a piros háromszög jelzést kövesd egészen a kilátóig. Jó utat kívánunk!

Vértessomlón és környékén sok szép látnivaló vár, érdemes felfedezni akár a Ligeti tavat Tatabányán, a Tatán az Angol parkot esetleg a Kálváriát, illetve a közeli Várgesztest .

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Fix, Videóink.