ház

Ti is leállítanátok a munkát?

A koronavírus mindent átalakított. Az építőipart is: a felújítástól kezdve a kivitelezésig minden leendő és megkezdett folyamat átalakulóban. A döntés sokszor a Tiétek, megrendelőké.

A Mapei exkluzív felmérését 5600-nál is többen töltöttek ki. Már az első kérdésből is látszik, hogy szó szerint megtorpant minden a korlátozások hatására.  9 % csupán az, ahol zavartalanul folyik minden tovább.  Vélhetően ezeknél olyan munkarészek készülnek, melyek során elkerülhető a zárt térben történő munkavégzés vagy kevés szakember dolgozik együtt. Illetve ide tartozhat még a saját kezű felújítás, kivitelezés.

A jövőt illetően nagyon megosztottak a válaszok. Jellemzően a csúszás fog sokaknak gondot okozni. Ez mind a szakemberhiányra, mind az alapanyagok előállításából és szállításából eredő késedelemre vezethető vissza. Arról nem is beszélve, hogy az alapanyag vásárlás során is számolni kell a korosztályi korlátozásokkal, valamint azzal, hogy a betartandó vásárlószám miatt sokkal hosszabb ideig tart a beszerzés. Sok helyen látni, hogy az utcán tucatnyi ember vár a szakboltok előtt. Ez magával hozza a munka elhúzódását is.

Persze a legtöbb megkérdezett szeretné folytatni a munkát, de jelentős rész a kivárás mellett tette le a voksát. Ami érthető, hisz igencsak kiszámíthatatlan tényezőkkel kell számolniuk mind a szakemberek, mindaz alapanyagok tekintetében.

És ha már az aggályoknál tartunk: a pénzügyi források megingása is nagyban befolyásolja a válaszadók döntéseit. A várható áremelkedések, a kiesett jövedelmek tartalékból történő pótlása legtöbbjük számára a legnagyobb rizikófaktor. Mindemellett a csökkent termelésből adódó alapanyaghiány, az újra külföldre távozó szakemberek szintén fontos korlátozó tényezőkként merülnek fel.

Épp ezekért sokan a saját kivitelezés, felújítás felé fordulnak. Olyan egyszerűbb szakipari munkákat vállalnak át, mint a festés-mázolás, tapétázás, burkolás, de sokan még a komolyabb szakértelmet és gyakorlatot igénylő betonjavítást, falazást is bevállalják. Kérdés csupán, hogy erre – a sokaknál kényszerből felélt szabadság miatt – mennyi időt tudnak szánni, illetve milyen minőségben tudják elvégezni saját kezűleg a feladatokat. A saját kezű kivitelezés, felújítás munkálatainak elsajátításában leírásainkkal segítünk Benneteket az alapok elsajátításától: kövessétek írásainkat!

Persze érthető azon válaszadók elképzelése is, akik mindenképp szakemberre bíznák a dolgot: a profibb kivitelezés, a reklamáció lehetősége és a garancia vállalása hosszú távra biztosíthatja a megrendelő igényeit.

Mindezek tükrében a bátrakat arra bíztatjuk, hogy munkára fel! Fogjatok ecsetet, tapétázókést, vakolókanalat stb., használjátok fel a Házról Házra tartalmait is a munkálatokhoz!

Forrás: https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/mapei-blog/reszletek/mapei-blog/2020/05/27/igy-erintette-a-jarvany-a-magyar-felujitasokat-epitkezeseket?fbclid=IwAR2BrCWC58IFukKRrqgJYvDCSL7WWqHFUk-S-XP53iFrNaxk-6klJETWz8U

TIPP:
A HázrólHázra online magazinban folyamatosan olvashatsz otthonod felújításával, karbantartásával, vagy akár megépítésével kapcsolatos hasznos anyagokat. Mazsolázz közülük, mire van szükséged!
Sikeres volt a munkád? Mutasd be, hogy mások is inspirációt, bátorítást kaphassanak tőled. A képeket és leírást a kapcsolat@hazrolhazra.hu e-mail címre küldhet, mi mielőbb közzé tesszük!

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Kivitelezés, Mozaik.