napelem2

Ezzel még többet kell foglalkozni!

Bár hosszú élettartalmúak, de amikor eljön az idő a napelemek cseréje során igencsak sok  hulladék keletkezik. Sérülésük esetén a panelekben lévő mérgező anyagok is kijuthatnak a környezetbe. Ilyenkor gyakrabban kell cserélni a napelemet, ezért megváltozik a megtérülés (romlik).

Nem olyan rég végre elértük, hogy a napenergia lett az egyik legolcsóbb energiaforrás.  Ez hazánkban is magával hozta a kiépítési kedvet. Ám az árnyoldalról kevés szó esik.

A japán Környezetvédelmi Minisztérium évekkel ezelőtt egy figyelmeztetést adott ki, amely szerint Japán 2040-re mintegy 800 ezer tonna hulladékot termel majd a napelemek miatt. Még ugyanabban az évben a Nemzetközi Megújulóenergia Ügynökség (IRENA) szerint is már akkor is évente 250 ezer tonna hulladék keletkezett a Földön az elhasznált napelemekből, mely 2050-ben már 78 millió tonnára növekedhet.

Mi az alapvető probléma? Az olcsó kínai napelemek. A panelek átlagos életkora 25-30, vagy akár még több év is lehet, a kínai panelek már 4-5 év után cserére szorulhatnak – tartják a szakértők. Több csere = több hulladék!

napelem1

Ezen kívül – és ezt sokan nem tudják – a legnagyobb veszélyt a napelemek összetétele jelenti. A legtöbb alumíniumot, üveget, ezüstöt, valamint etilén–vinil-acetátot tartalmaz, ám vannak olyan részei is, melyek erősen károsak, mint például az ólom, a króm és a kadmium. A paneleket üveggel zárják le, így nagyon biztonságosak, ám ha az üveg megsérül, ezek az anyagok kiszivároghatnak a napelemekből. A mostani szélsőséges időjárás során a jég, vagy a viharos széllükések betörhetik a záróüveget, a mérgező anyag pedig a talajba juthat.

A fenti problémát – a nagyszámú előny mellett  – is időben figyelembe kell venni, megfelelő megoldási stratégiákat kell kidolgozni.

Hosszú ideig Kína fogadta be a világ e-hulladékának mintegy 70 százalékát, néhány évvel ezelőtt azonban ezt leállították. Ehelyett a délkelet-ázsiai országokba szállítják ezt, ami szintén nem fenntartható megoldás. Sokszor a cégek eladják a már rosszul teljesítő, de még használható paneleket olyan országoknak, amelyek olcsón akarnak hozzájutni a technológiához. Ez nem más, mint a hulladék elterjesztése a világban.

napelem3

Újrahasznosítás? Járható út, de gazdaságilag nem éri még meg. A bennük lévő olyan anyag, ami jó pénzt ér (ezüst, réz), minimális, ami nem képes lenne fedezni a többi, veszélyes anyag lebontását. Sajnos a hatékony újrahasznosítás megvalósításáig sok országnak depózni kell a nem használt elemeket.

Az USA-ban Jelenleg már öt újrahasznosító központot üzemeltetnek, mindez azonban kevés a végső megoldáshoz. A politikai döntéshozók szerint megoldás lehet, ha egy plusz tétel kerülne a napelemek árára, azzal már fedezni lehetne az újrahasznosítás költségeit. Ez lehetne az első lépés a sikeres megvalósításhoz vezető úton.

TIPP:
A HázrólHázra online magazinban folyamatosan olvashatsz otthonod felújításával, karbantartásával, vagy akár megépítésével kapcsolatos hasznos anyagokat. Mazsolázz közülük, mire van szükséged!
Sikeres volt a munkád? Mutasd be, hogy mások is inspirációt, bátorítást kaphassanak tőled. A képeket és leírást a kapcsolat@hazrolhazra.hu e-mail címre küldhet, mi mielőbb közzé tesszük!

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Kültér, Mozaik.