Töltött tégla

Szeles, hideg időben sokan gondolkodunk el, milyen falak vesznek körül bennünket. Akik pedig építkezés előtt állnak, igazán sokfajta megoldásból választhatnak.

Az építőelemek gyártói folyamatos fejlesztésű termékeikkel próbálnak egyre jobb és jobb tulajdonságú termékekkel előrukkolni. Az egyik ilyen jellemző a hőátbocsátási tényező, mely az egységnyi felületen, egységnyi idő alatt, egységnyi hőmérsékletkülönbség mellett áthaladó hőáramot mutatja meg nekünk.

A fejlesztések kezdetén a kerámia alapanyagú téglákhoz légpórusokat létrehozó fűrész és szénport kevertek, ezáltal javult a hővezető képességük.

Másik lehetőség a méretnövelés volt. A 30-as falazóelemekből 38-as vastagságú lett, napjainkban már 44 cm szélességgel is gyártanak téglákat.

A harmadik lehetőség a vázszerkezet javítás. Létrejöttek N+F-es termékek, amelyek az elemek közti kapcsolat kialakításával csökkentik a hideget, mivel annak hosszabb utat kell megtennie, amíg eljut a belső térbe.

A negyedik fejlesztési terület a kötőanyagok területe. A csiszolt téglás technológia révén vékonyabb hőszigetelő habarcságyazatot lehet használni.  A habarcsot a ragasztóhabok generációja követi. Komoly előnye, hogy az építési folyamat és az építési tevékenység -5 Co-ig végezhető. Ezzel idő és költségcsökkentés is elérhető.

Napjaink fejlesztése újra a vázszerkezet felé fordul. Az elemen belül a teherbíró bordák már a külső síkkal párhuzamosan készülnek és ezeket vékony kötőbordák merevítik. A vastag teherbíró bordák következtében az üregek mérete jelentős mértékben megnövelhető, emellett a teherbírás nem csökken. A helytöbbletet a gyártók különböző típusú szigetelőelemekkel töltik ki.

Kép: Construma 2017

Érdemes jól megválasztani, hogy milyen típusú hőszigetelőlappal rendelkezzenek ezek az elemek. A nanotechnológia fejlődése révén már a szénporos hőszigetelő-anyagokkal 0,02W/m2K értéket javíthatunk a hőátbocsátási tényezőn, egy hagyományos szigeteléshez képest.

Ezekkel a fejlesztésekkel elérhető, hogy utólagos hőszigetelés nélkül is megfelelnek ezek a falak a mai szabványoknak. Ha mégis készítünk szigetelést, azzal csak javíthatunk épületünk hőtechnikai besorolásán.

A végső választás előtt érdemes megkérdezni olyanokat, akik különböző falazatokat használtak építkezésükön! Személyes tapasztalataik sokat segíthetnek a döntésben.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak tartotta, kérjük ossza meg másokkal, valamint kövessen minket Facebook oldalunkon is! 

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.