Üvegtípusok az épületekben

A falak mellett az üvegfelületek is döntő fontosságúak egy épületben. Többfajta funkciót látnak el, ezért többfajta típusban elérhetőek, melyek eltérő kritériumoknak felelnek meg.

 A külső, homlokzati üvegezésre is több megoldás létezik:

A low-e üvegezések jellemzően a hőszigetelt üvegszerkezeteknél jelennek meg. A belső oldali üvegre egy bevonat réteget hordanak fel. A hőszigetelést többüveg réteg kialakításával fokozzák, melyek közötti térben vákumot hoznak létre, vagy argongázzal töltik meg azt. Így ezek az üvegek alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek.

A zajvédő üvegek forgalmas környezetben jelentenek megoldást. Lényeg az üveg különböző, saját rezgésszámának kialakítása. Ezt úgy érik el, hogy az üvegszerkezetbe eltérő vastagságú üvegeket helyeznek el. A zajvédő üveg legalább 6mm vastag. Az üvegek közötti légrést nehéz gázokkal is feltölthetik. Ezek a nehéz gázok az üveg hőszigetelő tulajdonságaira sajnos nincsenek jó hatással.

Ha cél a lökés, az ütésállóság vagy a hővédelem, akkor edzett üvegre lehet szükségünk. Az edzés itt azt jelenti, hogy a gyártás során az üveget 600 fok körüli hőmérsékletre felhevítik, majd hirtelen lehűtik, így az üveg töréskor apró szemcsére törik.

Másik kizuhanás elleni és betörésbiztos helyeken alkalmazott üveg a ragasztott biztonsági üveg, mely több elasztikus fóliával kialakított üvegréteget jelent.

A legolcsóbb biztonsági üveg a huzalhálós üvegezés, ahogy hétköznap hívjuk: a drótüveg. A kezeletlen felületű az áttetsző, a csiszolt felületű viszont már átlátszó. Hátránya, hogy hőingadozásnak kitett helyen gyakran magától megreped.

A planibel típusú üvegeket fémoxidokkal színezik. Nagy mennyiségű napenergiát képesek elnyelni és annak a belső térbe való beáramlását csökkenteni.

A legújabb fejlesztések közé tartoznak az Antisol (Sun-guard) üvegek, amelyek speciális előállításuk révén védenek a nap sugaraitól.  Előnyük, hogy üveg külső felületére eső teljes napenergiának csak 22%- át engedi át, ezért födémek, tető bevilágítók, télikertek esetében lehet jó megoldás az árnyékolás megoldására.

A Stopsol, reflexiós üvegek kemény fémbevonattal rendelkeznek, ezért felületük tükröződőek. Ez a nappal diszkréciót biztosító tulajdonság azonban a lakótérben felkapcsolt lámpák hatására megszűnik.

Épületek belsejében jellemző üvegek:

A katedrál üvegezés öntött, hengerelt gyártás során jön létre, ezzel alakul ki a rá jellemző mintázott felület, mely szórt fényt enged át. Több színben készülhetnek, jellemzően a 70-es évekbeli ingatlanokra jellemző.

A homokfúvott üvegeket áttetsző síküvegből készítik. A nagynyomású homokszórás után fehér, homogén áttetszőséget biztosít. A katedrál üvegekhez hasonló a felhasználási területe.

A savmart típusok felületét különböző savakkal hozzák létre, mely lehet egynemű, de mintás is.

A tiffany üvegek fluorizáló, opalizáló, átlátszó díszmű üvegek. Nagyon igényes, díszes nyílászárókban  illetve használati tárgyakon alkalmazzák.

A lakobel üvegtípusok festett, égetett felülete egyre jobban tért nyer a modern belsőépítészetben.

A modern megjelenést még jobban fokozhatjuk, színezett vagy fóliázott edzett üveget használunk burkolatként. Egy konyhát is fel lehet vele dobni, hisz a régi csempézett falfelületre rátehetjük. A felragasztás után egy könnyen tisztítható és kevés fugával rendelkező felület könnyíti meg a háziasszonyok munkáját.

Mint láthattuk, sokféle üveg áll a rendelkezésünkre. Döntéshozatalunk előtt legfontosabb, hogy milyen elvárásokat támasztunk vele szemben, ugyanis a különböző típusok esetén jelentős árkülönbségekkel találkozhatunk. 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak tartotta, kérjük ossza meg másokkal, valamint kövessen minket Facebook oldalunkon is! 

Posted in Kivitelezés, Mozaik.