Változik a világ, változnak az energetikai követelmények is

2018. január 1-től a költségoptimalizált, 2021. január 1-től közel nulla energetikai szint követelményeit kell teljesíteniük az új építésű ingatlanoknak illetve felújítások után az épületeknek. 

A költségoptimalizált szintnél az építési engedély benyújtásának (vagy hatósági bejelentés elindításának) a dátuma, a közel nulla energetikai szint esetén a használatba vétel időpontja számít.

Mit is jelent az első lépés? A falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Az új követelményeknek megfelelően épített, felújított épületek fűtési célú energiafogyasztása így jelentősen – felújítás esetén a kiinduló állapothoz képest akár 50 százalékkal is – kevesebb lesz. Ha felújításról beszélünk, a szigetelésből legalább 5 centiméterrel vastagabb kell, mint eddig. Ablakokból pedig háromrétegű üvegezéssel ellátottat érdemes beépíteni.

Mindezekről a jogszabályban részletesen olvashatnak, az értelmezésben a szakemberek – tervezők,műszaki ellenőrök,  kivitelezők – tudnak segítséget nyújtani.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak tartotta, kérjük ossza meg másokkal, valamint kövessen minket Facebook oldalunkon is! 

Posted in Tervezőasztal.