Visszaszámlálás

Ha az ajánlott „sztenderdek” szerint kezdtél el építkezni és az időjárás is kegyes volt hozzád, akkor jó esetben az őszi hónapokra esik családi házadba költözésed ideje.  Számoljunk csak, mikor is kezdted a munkát?

 

A kezdetek, vagyis a telekvásárlás ideális esetben tavasszal történik meg. Előző év tavasszal! Mert bizony ezt az időszakot is bele kell kalkulálnod a tervezésbe. És szó szerint időszak, mert a telek kiválasztása és megvásárlása több hét is lehet. Az igények, a telkek adta lehetőségek, a helyi építési szabályzat összehozása nem kis feladat. A telekvásárlás nem az adásvételi szerződés aláírásával zárul, hanem a földhivatali bejegyzéssel. Eltelnek az első hónapok.

Jó esetben már a telekvásárlás folyamatába bevontad a tervezőt, rossz esetben még csak most állsz neki keresni, ami akár több hetet is igénybe vehet.

Ha a tervező ismeri a kockás lapos elképzelésedet a házról, megkönnyíti a tervezést, ám, ha szabad kezet adsz a tervezőnek, hogy saját elképzelése szerint alkosson, az, bizony elhúzódhat. Mint akkor is, ha folyamatosan változtatgatsz a terven. Szóval újabb 1-2 hónap várakozás jöhet.

Aztán jöhet a közművekkel való egyeztetés. No, ez egy rétestésztás dologgá fajulhat, ezért a tervezőt is vond be! Ha túlélted a tortúrát, jöhet a kivitelezés:

a 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületek esetében egy új ügyintézési rend bevezetésével került végrehajtásra sajátos szabályokkal együtt: ez az egyszerű bejelentés, melyet követő 16. napon elkezdődhet a kivitelezés. Persze, ha a 15 nap alatt az építési hatóság nem tagadja meg a hozzájárulását.

Feltételezem, a szakági tervek és a részlettervek már készek és nem fogsz bennük módosítani…

Szóval egy szép kora tavaszi napon megtörténik az első kapavágás!  Innentől kezdve részben a kivitelezőn múlik a családi ház átadásának időpontja, de ez attól is függ, hogy kulcsrakészen rendelted-e meg a kivitelezést.

Remélhetőleg a kivitelezési folyamat jól szervezett, a megfelelő kötési/száradási időket betartják és a szakágaknak is egymás mellett tudnak dolgozni., így egy átlagos családi ház a kitűzéstől számított 4-5 hónap alatt beköltözhető lehet. A modern, adalék anyagokkal ellátott betont, a habarcs nélkül falazható tégla és a jól gépesített építkezés persze feltétel. Ennél hamarabb is fel lehet építeni egy családi házat, csak nem érdemes. Ilyenkor a száradási/szilárdulási idők nagyon ki vannak számolva.

Neked mennyi időbe, hónapba telt vagy telne egy családi ház felépítése a telekvásárlástól?

Posted in Kivitelezés, Mozaik.