Kedvencem az ablakpucolás!

Igen, a kedvencem, sokkal jobban szeretem, mint a vasalást. Könnyebb, az eredményt sokáig csodálhatom, ritkábban kell csinálnom. De hogyan is állok neki?

Süss fel nap!

Az okos háziasszony először az interneten megnézi a térség időjárás jelentését, mert a mama „kislányom sajog a lábam, eső lesz” féle kijelentés nem biztosít pontos előrejelzést. Bár az alapos kutatómunka után is érhet minket meglepetés!

Ám a verőfényes napsütés sem kedvez az ablaktisztításnak. Az üveget közvetlenül érő napsugarak hatására ugyanis a tisztítószer pillanatok alatt megszárad, így a végeredmény még a legalaposabb lemosás ellenére is csíkos és maszatos lesz legnagyobb bosszúságunkra. (Ekkor végső kétségbeesésünkben jó alaposan redőzzük a kérdéses helyen a függönyt.)

A drapéria

Persze először a függönyöket szedem le, melyeket beáztatok külön fajták szerint.

Keretbe foglalva

A párkány és az ablakkeretek lemosásával kezdem. Erre a célra a mosogatószerrel kevert víz vált be, mely kiváló zsíroldó. Ezután áttörlöm ezeket tiszta vízzel, majd hagyom megszáradni. A fa ablakkeretekhez javasolják a bútorápoló folyadékok használatát is, de a megfelelő tisztítószerről már a beépítéskor kérdezzük meg a gyártót, így nem ronthatjuk el bevonat épségét.

Szélvédőfolyadék + WC papír

Nálunk a legjobban a gépkocsikhoz használt nyári ablakmosó folyadék vált be, melyet egy szórófejes flakonba öntve használok. A mosószer felfújása után egy alig nedves ruhával áttörlöm az egész felületet, hogy jól feloldódjon minden kosz.

Ezt követően az egyszerű és olcsó WC papírral törlöm fel a nedvességet az üvegfelületről. Előnye, hogy csíkmentesen és teljesen szárazra lehet vele törölni az ablakot. Használat után eldobható. Akinek otthon kandallója, tűzhelye van, akár száradás után el is égetheti, de a kerti grillezéshez a begyújtáskor is felhasználható.

És ami még fontos!

A biztonság! Kerüljük el a sámlin, hokedlin, ezek tornyozott verzióján történő balettozást! Egy létra sokkal biztonságosabb a függönyök felrakásához, amely megkoronázza az ablaktisztítást. A függönyöket nedvesen szoktam feltenni, így szépen kilógják magukat – nem kell vasalni – és máshol sem foglalnak helyet a lakásban a száradás alatt.

Neked van kedvenc házi munkád? Mi az, amit egyáltalán nem szeretsz?

Posted in Beltér, Mozaik.