Ilyen, olyan kertek

Itt az ősz, most jön a növények elültetésének legjobb időszaka. Ám sokszor dilemmázunk azon, vajon milyen kertet, növényekkel teli erkélyt is szeretnénk.

A rendeltetésétől, a használattól függően, többféle típus létezik, gyakran egy kerten, erkélyen belül is:

Díszkert esetében meghatározóak a díszfák, a bokrokat és sövényeket díszcserjék alkotják, hangsúlyosak a virágágyak és persze a szép, zöld gyep. Egy ilyen aprólékosan, művészi igénnyel megteremtett pompás kert olyan hely, amelyben kedvére gyönyörködhet gazdája.

Ennek mini változatát erkélyeden is meg tudod valósítani. Óvakodj azonban a túlzsúfoltságtól, a kevesebb, néha több!

A haszonkert fő célja a termesztés, de kiskert tulajdonosok körében szinte sosem korlátozódik csakis haszonnövények ültetésére.

Erkélyeden tavasztól őszig csodálatosan termeszthetsz cserépben zöldséget, fűszernövényeket, kaspókban epret, szamócát. Ősztől pedig a konyhaablak, vagy más napos terület alakulhat át minikertté.

A vegyes használatú kert az előbbi kettő típust foglalja magába, a díszkerti kialakítás mellett gazdag a művelésre, a rendszeres kertészkedésre okot adó helyekben: ahol gyümölcsöskert, konyhakert is virul zöldség-, fűszer- és gyógynövényekkel.

Tájkert létesítése ott történhet, ahol nagyobb terület áll rendelkezésre, s nem pusztán a kerttulajdonos birtokához, de életstílusához is illik. A természetközeli tájkert nagyvonalúan engedi kibontakozni a benne élőket, s nem csak a növényeket: így sok mozgásnak vagy játéknak is teret ad (labdatér, játszókert).

Amikor a kert már inkább birtokszámba megy, méretéből adódóan a kertbarát gazda számára különféle gyűjteményes kert lehetősége is megnyílik (pl. rózsakert, íriszkert, stb.).

A törpe vagy miniatűr kert, még ha adottsága révén nem is hagyományos értelemben vett kert, mégis a kertépítészet elveit jól tudja érvényesíteni egy erkélykert vagy teraszkert létesítésekor.

Kitaláltad már milyen kertet hozol létre? Vagy már készen is van? Oszd meg velünk is ötleteidet!

Posted in Kültér, Mozaik.