Időszakos ellenőrzések

Lassan érkezik a hideg és esős időszak. Érdemes kicsit körbe néznünk otthonunkban és környékén, hogy felkészülten várjuk.

Jó szolgálatot tehet egy távcső, mellyel könnyen átvizsgálhatod a tetőt, vannak-e meglazult vagy sérült palák, cserepek. Kiemelten figyelj a kúpcserepekre, illesztésekre.

A bádogos munkáknál, a szigeteléseknél szükség esetén egy ideiglenes javítást is végezhetsz öntapadó fémszalaggal. Fontos, hogy egy szakember is lássa a hibát, mert előfordulhat, nagyobb a baj, mint aminek látszik.

A felgyülemlett szemetet távolítsd el az ereszekből és ellenőrizd, hogy az ejtőcsövek nem dugultak-e el, mert igen kellemetlen, ha nem itt folyik el a víz, ahol kellene, vagy belefagy a csőbe és szétnyomja azt.

A festési és mázolási hibákat is keresd meg, nagyobb felület esetén hívj szakembert a helyreállításhoz.

A kémények esetében a kötelező felülvizsgálaton kívül is van lehetőség azokat leellenőriztetni és tisztíttatni.

Ha a lapos tetőn, teraszokon, járdákon repedéseket találsz, bitumenes szigetelőmasszával tömítheted el őket.

A fa felületeket is alaposan térképezd fel, a hibákat fakonzerváló szerrel vagy festékkel akár magad is ki tudod javítani.

Vedd számba a kerti illetve erkélyen lévő bútorokat, locsolórendszert és kerti eszközeidet. Ami bútort csak tudsz, tedd zárt helyre vagy takard le, ezzel óvva őket a zordabb időjárástól. Az őszi munkákba fogott eszközeidet tartsd karban, például legyen éles a fejsze, balta, tárold őket megfelelően és biztonságban.

A fagy beállta előtt ne felejtsd el légteleníteni a kerti csapot, a locsoló rendszert!

Vizsgáld meg a nyílászárók kereteit, keress hézagokat, lukakat, ahol beszivároghat a por és a nedvesség, cseréld le az elhasználódott tömítő csíkokat. Ellenőrizd a redőnyöket és egyéb árnyékolókat is.

Ha fűtésszezon után nem tetted meg, akkor most vizsgáltasd át a fűtési rendszert és a kazánt.

Alaposan nézd át – akár az őszi nagytakarításkor – , hogy a szőnyegek, függönyök, bútorhuzatok javításra szorulnak-e. Nagyobb darabok tisztítására biztos találsz a környezetedben megfelelő szakembert, aki elviszi és tisztán visszahozza azt.

Fontos a riasztók, tűzjelzők ellenőrzése, végezz próbát, gondoskodj a tartalék elemről. Ugyanez igaz a biztosíték táblára, égőkre, az áramszünet estére használt elemlámpákra is.

Fatüzelésre készülj fahasábbal, fabrikettel!

 A te ellenőrző listádon még mi található?

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.