diy

Egy kis tavaszi ráncfelvarrás

Végre naposabb és szárazabb az időjárás. Te is most gondolkodsz egy kis renováláson. Ám felmerül a nagy kérdés: Merj nekiállni?

Manapság egyre többen szeretnék saját kezűleg elvégezni ezeket a munkákat. Több okból is. Manapság egyre több család van, akik nem tudnak kifizetni egy vagy több szakembert. Aztán ott vannak a hobby barkácsolók, akik kifejezetten saját maguk szeretnék elvégezni a felújítási munkáikat, számukra igazi kikapcsolódás egy kis otthoni saját kezű munka (SK).

eszközök

Egyesek kifejezetten ügyesen megbirkóznak e feladattal, sajnos a legtöbb esetben nagyon gyengén, és számtalan esztétikai hibával sikerül csak elvégezniük a felújítást. Az anyagiakon kívül tehát fontos, hogy megfelelően felkészülj! Ugyanis megfelelő felkészültség hiányában, több kárt csinálhatsz, mint hasznot! Ráadásul több szerszámra is szükséged lesz, amely szintén költségekkel jár.

De ha Ta mégis az sk munka mellett döntenél, legalább az alapismereteket tanuld meg, és olvass utána a témának. Akárki akármit mond, a szobafestés azért mégiscsak egy különálló szakma, amit egy gyakorlott szakember is hosszú évekig gyakorol még iskolái elvégzése után is.

És egy félresikerült munkát évekig, nap, mint nap látni fogsz, ami minden nap rombolni fogja a jókedvedet.

mérőszalag

10 kérdés, amire add meg magadnak a választ mielőbb:

  1. Csináltál már ilyen munkát? Fogtál egyáltalán ecsetet, tapétavágót, smirglit a kezedben?Ha még nem, jól gondold át, hogy megéri-e egy komoly felújításban gyakorolnod, vagy kezdesz apró részekkel, mint például egy ajtó rendbetétele.
  2.  Van egy ismerősöd, aki tud segíteni? Akár S.O.S, amikor elakadsz? Vigyázz, mert jellemző, hogy amikor majd szükség lesz rá valószínűleg nem fog ráérni!
  3. Mekkora a büdzséd? Mennyi pénzt szánsz a felújítás anyagaira és szerszámaira? Az anyagokat mindenképpen meg kell vásárolnod, de a szerszámok is drágák. Ezt csökkentheted bérléssel, vagy ha szakembert hívsz.
  4. Ha nem vállalod be és szakit/szakikat hívsz, mennyivel lesz drágább? Mérd fel és mérlegelj!
  5. Hogyan mérheted fel? Készíts saját költségvetést az anyagokról, eszközökről. Majd kérj ajánlatot egy-két szakembertől. Aztán mindezeket hasonlítsd össze!
  6. A siker mellett előfordulhat, hogy nem sikerül a tervezett munkád. Ha elrontod és kárba vész a befektetett munkád: az elvesztegetett anyagköltség, eszközköltség nem fog anyagilag a padlóra küldeni? Vagyis, ha buksz még fel tudsz állni, vagy lenullázod magad?
  7. Mennyi idődbe kerül, ha magad csinálod? Hiába olvasol utána, nézel meg több videót, hidd el jóval több mint gondolnád! Többszöröse, hisz gyakorlatlan vagy. Jó esetben szabadságot veszel ki, rosszabb esetben hétvégén, a legrosszabb esetben munka után esténként fogod csinálni. Segít a családod, vagy láb alatt lesz mindenki?
  8. És akkor itt a következő mérlegelendő: mennyit kereshetnék az idő alatt míg saját magam foglalkozom a felújítással? Az idő pénz! Ne feledd,, a tied a legdrágább: a kimerültség, a családi konfliktusok felbecsülhetetlenek!
  9. Vettél egy nagy levetőt és magad vágsz bele: már tudod milyen anyagokra és szerszámokra lesz szükséged? Pontosan le tudod szervezni a beszerzéstől a készre takarításig a feladatokat? Ha ezt nem tudod, még van mit olvasnod a témában! Akár itt a Házról Házra online magazinban!
  10. Az utolsó szempont: ha elrontod, van egy ismerős, vagy szakember, akit elhívhatsz a javításra? Te szeretsz mások után dolgozni? Emellett dupla kiadással számolhatsz ebben az esetben

A csináld magad mozgalom, angolul Do It Yourself (DIY) egyre jobban terjed, egyre több mindent vállalnak fel manapság az emberek, hegy maguk készítik el. Azonban kellő körültekintés és felkészültség nélkül anyagi, erkölcsi, családi veszteségek érhetnek bárkit!

TIPP:
A HázrólHázra online magazinban folyamatosan olvashatsz otthonod felújításával, karbantartásával, vagy akár megépítésével kapcsolatos hasznos anyagokat. Mazsolázz közülük, mire van szükséged!
Sikeres volt a munkád? Mutasd be, hogy mások is inspirációt, bátorítást kaphassanak tőled. A képeket és leírást a kapcsolat@hazrolhazra.hu e-mail címre küldhet, mi mielőbb közzé tesszük!

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Kivitelezés, Mozaik.