Kemény kémény kérdés

A 100. Kormányinfón Lázár Jánost természetesen megkérdezték a kéményseprés tervezett változtatásával kapcsolatosan is. Elmondta, hogy a legelső felvetés szerint csupán az új építésű ingatlanok esetében tekintenének el az éves ellenőrzéstől, hisz a Használatba vételi engedéllyel egy új és korszerű rendszert adnak használatba. Egy új rendszer esetében pedig elég ritkább időszakonként ellenőriztetni a működést és a rendszert.

Az előterjesztést értelmező szöveg sajnos nem olvasható ki mindez:

“A hatályos kéményseprő-ipari szabályozás az ingatlanhasználót – a tüzelőanyag fajtájától függően – évente, illetve kétévente rendszeres kéményseprő-ipari sormunka ellenőrzés lehetővé tételére kötelezi. E kötelezettség az ingatlanhasználónak adminisztrációs és időbeli terhet jelent. E lakossági teher megszüntetése érdekében indokolt az egylakásos lakóépületeknél a rendszeres sormunka helyett a megrendelésre történő munkavégzést bevezetni. Az egylakásos épületeknél a sormunka így megszűnik, az ellenőrzést és tisztítást az egylakásos épület tulajdonosa megrendelheti szükség szerint, saját döntése alapján a területileg illetékes lakossági szolgáltatótól. Ezáltal az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik, mivel a megrendelés nem kötelező. A megrendelés alapján a területi szolgáltató (az állami kéményseprő-ipari szerv, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató) a sormunkában meghatározott feladatokat végzi el, amelyek lakossági körben továbbra is ingyenesek maradnak. A lakossági körön kívüli ingatlanok esetében már jelenleg is általánosan megrendelésre (díjfizetés ellenében) történik a kéményvizsgálat. Az ingatlanhasználó a módosítás következtében szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzési menetrendjétől.”

Kíváncsian várjuk a végleges verziót.

Addig is sok érdekes gondolat futhat át a kéményes ingatlanok tulajdonosaiban:
Aki a szerettei születésnapját is elfelejti, az hogyan fogja fejben tartani, hogy mikor volt és mikor kell újra ellenőriztetni?
Ha a fűtésszezon előtt jut eszébe valakinek az ellenőriztetés, akkor ebben a csúcsidőben lesz-e elég szakember a munka elvégzéséhez, vagy majd hónapokat kell várni?
Mit fognak szólni a biztosítók, emelkednek-e a biztosítási árak, vagy csökkennek, ha rendszeresen ellenőrizve van a kémény?
Melyik szomszédos ingatlanból lesz időzített bomba?

Nálatok megfelelő a kémény?

Posted in Hírek, Kültér, Mozaik.