Miből épüljön a ház?

Végre eljutottál oda, hogy megépíted álmaid otthonát! Átlapoztál több tucat információs anyagot, prospektust, egyeztettél több tervezővel, kivitelezővel és eljutottál oda, hogy nem tudod megválaszolni a nagy kérdést: miből épüljön a ház?

Könnyűszerkezet? Tégla? Vályog? Valamilyen alternatív „környezetbarát” épület? Nincs helyes ajánlás! Ahogy a mondás tarja: „Ahány ház, annyi szokás.” Így mindenkinek saját álmát kell megvalósítani, a szívére hallgatni. És valljuk be, bármelyik jó lehet, ha igényesen és alaposan dolgozó szakemberek hozzák létre!

Abba is érdemes belegondolni, hogy hol építkezünk, hisz ha hagyományos építkezésben gondolkozunk, akkor a helyi alapanyagokra voksolunk. Így fog épületünk beleilleszkedni az adott tájegységbe legyen szó téglaépületről, rönkházról, vályogról vagy akár egy hókunyhóról! A másik fontos szempont: pénzzel bármit lehet. És ez igaz az építkezésre is. Napjainkban bárhol bármi felépíthető, persze, ha a jogszabályok engedik. Az megint más kérdés, hogy a komfortérzet milyen lesz egy teljesen elütő közegben, de ez majd beköltözés után dől el.

A csábítás is nagy, hisz építőanyag gyártók közül többen igyekeznek megváltásként és minden problémára megoldásként beállítani a saját rendszerüket, melyeket mindenfajta mérőszámmal támasztanak alá. De valóban össze lehet hasonlítani csak mérőszámokkal a különböző alapanyagokat?Az építtetőknek más és más a fontos: van, akinek a bekerülési költség a legfontosabb, van akinek a fenntartási költség és van akinek a kettő együtt. Van, akinek minden egyes fillér számít, míg másoknál nem ez a mérvadó.

Az utóbbi években – eddig jellemzően külföldön – egyre inkább fontos a környezettudatosság, szempont lett az építés során keletkező ökológiai lábnyom, vagy az épületbiológiai hatások. Örömteli, hogy hazánkban is egyre többen tartoznak az erre figyelők közé.

Ezen kívül vannak olyanok is, akiknek kimondottan intelligens házra van szükségük és hazafelé menet az okostelefonjukról szeretnék már bekapcsolni a fűtést, elindítani a jacuzzi felmelegítését, beindítani a feljáró felolvasztását stb. Minden esetben más és más a tervezési irány.

A fentiek mellett ráadásul az építési anyagok egyre kisebb részét teszik ki egy családi ház építési költségének. A folyamatos technikai fejlődés előrehaladtával egyre komolyabb és egyre több igényt kiszolgáló gépészeti rendszer jelenik meg. Már családi házak esetében is előfordul (főleg intelligens épületeknél), hogy a gépészeti rendszer vezérléséhez egy külön informatikai rendszer szükséges.

A rohamosan fejlődő gépészet mellett újabb funkcióknak is meg kell felelni a családok otthonának: otthonról dolgozó felnőttek, konditerem, kézműves műhely, csak hogy néhányat kiemeljünk.

Összefoglalva: hallgass a szívedre, eddigi tapasztalataidra, amikor döntesz arról, miből is épüljön a házad! Arra viszont figyelj, hogy milyen költségekkel és kivel építteted meg a házad!

Posted in Mozaik, Tervezőasztal.