ásó

Ásás, kapálás és a gyomlálás nélküli kert? 2/2. rész

A szántásmentes kertről szóló írásunk 1. része a megvalósítás lépéseiről szólt. Most nézzük át milyen előnyök és hátrányok lehetnek, valamit mire kell figyelni.

Előnyök

Fő előnye a természetesség. Gondolj csak az erdőkre, ahol gazdag a növényzet, ahol évtizedek, évszázadok óta zajlik bennük a természetes komposztálódás.

Ha kitartó vagy és éveken át végzed szántásmentes kertészkedést, akkor valószínűleg sokkal egyszerűbbé válik majd az organikus kertészkedés kertedben. Vagyis kevesebb mesterséges trágyát kell használnod az ideális talajkörülményeket létrehozásához.

És persze a türelem meghozza gyümölcsét!  No és zöldségét. Minél több ideig gazdagítod ágyásaidat ezzel a módszerrel, annál jobban megerősödhetnek majd növényeid, és annál nagyobb terméseket láthatsz majd évről évre.

Hátrányok

Mert van az is, bár nézőpont kérdése. Egy alap kertben is rengeteg munka van, az első időkben itt sem lesz kevesebb.

Mi is a sok benne? A komposztálni való alapanyagok összegyűjtése és rétegezése. Ha eddig is komposztáltál, akkor ez valójában nem jelent plusz munkát. Ha nagyobb kertet szeretnél ezzel a módszerrel művelni, akkor viszont újabb komposztálókra lehet szükséges, amihez újabb hely kell, no és persze alapanyagok.

Ha valamit nem tudsz házilag előállítani ezek közül, akkor beszerzésük komoly költséggel járhat. Hacsak nem az újrahasznosítást hívod segítségül, vagy körbe nézel, hogy kinél van mindezekből felesleg. Lebartelezhetsz néhány használaton kívüli raklapot akár egy adag krumpliért cserébe!

Erre figyelj:

Méret

A kert mérete fontos befolyásoló tényezőnek számít, habár ez nem újdonság, minden kertészkedési módszerre igaz. Egy kisebb kerthez például egy év alatt bőven elegendő újságpapírt lehet félretenni vagy ismerősöktől összegyűjteni Értelemszerűen nem kell hozzá olyan sok forgács vagy talaj takaró sem. Elgondolkozhatsz azon is, hogy néhány tyúkot bevonj a kertészkedésbe, csak azért, hogy ellássák kertedet trágyával – a friss tojás már ráadás! Azonban egy nagyobb kert esetén ez a kihívás megsokszorozódik.

Anyagbeszerzés

Saját, mástól kapott, vagy vett? Melyik anyagból honnan és mennyit lehet beszerezni ingyen. Ha nincs ilyen, érdemes utána járni, hogy mit és hol, valamint mennyiért lehet beszerezni. Köves az akciókat!

Költségek

Egy kis osztás-szorzás és meglátod, mindez megéri-e anyagilag. Méghozzá évről évre, hisz ha elkezdted, évről évre egyre jobban ráérzel az ízére, egyre több és több csodás termény kerül ki a kertedből

Komposztáláshoz hasznos tanácsokat olvashatsz itt illetve az alapszabályokról itt. Hogy mennyire érett a komposztod, a Zsázsa teszttel ellenőrizheted.

—–

Ha magazinunk olvasása közben megéheznél, M.J. privát séf segíthet a főzésben,  pihenésképp pedig barangolj hazánkban Mazsi, a vándorral, akikkel oldalunkon ITT illetve  YouTube csatornánkon találkozhatsz!

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztam! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: Facebook, Instagram, YouTube

Posted in Kültér, Mozaik.